Projectcommunicatie: hebben we het communicatieplan nog nodig?

  • 20 juni 2014
  • Jenny Kamstra

Hieronder vind je een interview met emeritus hoogleraar communicatiewetenschap Betteke van Ruler. Volgens van Ruler kan het communicatieplan ‘in de sloot’. Zij gelooft in ‘agile werken’ en ‘scrum’ en meent dat deze methode goed te gebruiken is in projectcommunicatie.

Plannen

De afgelopen jaren is het hard gegaan in de communicatie. Zo ook in de wereld van projectcommunicatie. Toen de Betuweroute en de HSL-Zuid werden gebouwd, bestonden Twitter en Facebook nog niet. De eerste digitale nieuwsbrieven zagen net het levenslicht. Moeilijk voor te stellen nu online media niet meer weg te denken zijn. Net zoals het moeilijk voor te stellen is waar we onze doelgroepen over een jaar treffen. Laat staan over drie of vier jaar. Plannen maken en ver vooruit plannen is steeds minder effectief.

Meebewegen

In bouw- en infraprojecten zijn we gewend aan een vastgelegde planning, budget en scope voor vele jaren. Maar we weten ook dat veranderingen ons dwingen tot korte termijn planning en mee bewegen. Maar mee bewegen alleen is misschien niet genoeg. Wellicht dat agile werken en scrum een oplossing bieden. We bieden het interview met van Ruler in vier delen aan. Het eerste deel kan je nu hier bekijken. De overige delen publiceren we in de komende dagen. De eerstvolgende komt maandag 23 juni.

Projectcommunicatie verder brengen

Laat ons weten hoe jij erover denkt. Is de communicatiescrum iets voor jouw project? En hebben we het communicatieplan echt niet meer nodig? Discussieer mee in de Neerlands diep-groep op LinkedIn of zet je reactie onder dit bericht.

Webinar ‘Scrum in de praktijk’

Je kunt je nu ook alvast inschrijven voor het eerste webinar op 30 juni om 12.00 uur: Scrum in de praktijk van de infrastructuur met scrummaster Gidion Peters. Gidion beschrijft een aantal cases uit zijn praktijk en doet suggesties om je eigen scrum op te zetten. Het webinar is, net zoals alle activiteiten van Neerlands diep, ‘vrij toegankelijk’ voor (project) medewerkers van onze partners ProRail, Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Reageer

  1. Jade Wissink schreef:

    In het communicatieteam van Ruimte voor de Rivier (@RuimtevdRivier) gebruiken we de Scrum filosofie op verschillende fronten:
    – op ons ‘Zonebord’, waar acties per week worden besproken (op basis van de communicatiestrategie, en dus geen communicatieplan meer), staande, in een half uur;
    – bij de doorontwikkeling van onze website, waarbij we ‘sprints’ van een week maken met Scrummaster;
    – en bij de organisatie van een van onze evenementen, als pilot, met een klein team dat wekelijks bij elkaar komt en ‘Scrumt’.

    Ik vind het een spannende ontwikkeling in ons vak, de teamspirit is hierin erg belangrijk.
    Ik merk dat door de Scrum-methode de opdracht echt als gezamenlijke opdracht wordt ervaren!

Ook interessant

  • Nieuwe samenwerkingsovereenkomst: ‘practice what you preach’

Al 10 jaar lang is Neerlands diep een partnerschap van Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en de vier grote gemeenten. 10 jaar lang werken we samen aan dé academie voor publieke bouw en infraprojecten. Een samenwerking die al die jaren goed verloopt. Een jubileum is vaak een goed moment om weer eens te evalueren. Wat vinden we […]

lees meer
  • “Niemand weet hoe de toekomst eruitziet, je kunt het alleen samen ontdekken.”

Wanneer je werkt aan grootschalige projecten, zoals de versterking van de Lekdijk binnen de alliantie Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat, kom je onvermijdelijk verandering en weerstand tegen. Remco Bentum, programmamanager van Sterke Lekdijk, deed met het deelproject Wijk bij Duurstede – Amerongen (WAM) mee met het teamleertraject Nd Opgave-impuls: “Opgave-impuls helpt je […]

lees meer
  • Nd Teams 2025: Samen leren, reflecteren en koers bepalen

  Op donderdag 30 januari 2025 stond Nd Teams op het programma. Dit vertrouwde baken binnen Neerlands diep brengt teams uit het Nd projectennetwerk samen om te reflecteren, te leren en samen te bouwen aan de toekomst.  Het jaarthema van Neerlands diep is ‘vieren’. Dat betekent niet alleen stilstaan bij behaalde successen, maar juist ook […]

lees meer