Verslag Nd Teams 2022 – Memory of the Future

  • 12 mei 2022
  • Janine van Oosten

 

De glazenbol om in de toekomst te kijken bestaat nog niet. Maar de teams die dit jaar meededen aan Nd Teams 2022 kregen wel de kans om een eigen toekomstscenario te maken. Die kans grepen de aanwezige teams met beide handen aan op 21 april in de industriële omgeving van DeFabrique in Utrecht. Scenariodenker Robert Bood nam de teams mee in wat scenariodenken is, hoe het werkt en hoe je het vervolgens in de praktijk brengt. Scenariodenken wordt veelvuldig gebruikt om beter zicht te hebben op wat de toekomst brengt en hoe daarop voor te bereiden. Met prikkelende inspiratie en directe handvatten, zijn de teams actief hun eigen uitdagende toekomst gaan verkennen en vorm gaan geven. Dat leverde mooie en diverse beelden op die hen helpen om een ‘memory of the future’ te maken.

‘Memory of the future’ – Het vermogen om je geheugen te gebruiken voor het visualiseren en plannen van toekomstige gebeurtenissen

 

De deelnemers werden vanaf de start door Robert Bood ondergedompeld in de wereld van scenariodenken. Naast Robert was er ook creatieve inspiratie. Door even vrij en vanuit een ander perspectief te denken krijgen de deelnemers weer nieuwe inzichten. Fotograaf Jorrit ’t Hoen en Visual Artist Danielle Davidson gaven in een korte ‘Peptalk’ de deelnemers een andere manier van kijken en verbeelden mee. Daarnaast liepen ze rond om de teams te helpen met het verbeelden van hun eigen scenario’s.

Verken de toekomst

De middag stond voor een groot deel in het teken van het zelf aan de slag gaan. Het uitgangspunt van scenariodenken bestond uit drie stappen:

  1. Het in kaart brengen van welke factoren de toekomst om ons heen vormen.
  2. Bepalen wat het meest uitdagende scenario is voor de opgave.
  3. Bekijken wat het ideaalontwerp van die opgave in dat scenario is.

Er waren daarbij ook een aantal spelregels. Geef het ondenkbare een kans en scenario’s zijn vrijplaatsen om over de toekomst na te denken. Met deze kennis in de achterzak zijn de deelnemende teams vervolgens aan de slag gegaan met hun eigen opgave.

 

De verkenning startte met het vaststellen van een aantal toekomstkrachten die de wereld van de opgave van een project in de komende 15 jaar vormt en flink opschudt. De wereld waarin een project ‘leeft’, kan er in 2037 immers behoorlijk anders uitzien en afwijken van de wereld die de ontwerpers voor ogen hadden. Interessant dus om eens over die toekomstkrachten na te denken. Een aantal toekomstkrachten zoals klimaat en mobiliteit waren bij veel teams terug te zien.

De teams gingen vervolgens aan de slag door een scenariomatrix samen te stellen aan de hand van twee belangrijke en onzekere toekomstkrachten. Het doel van deze stap is om het meest uitdagende scenario te selecteren. Vervolgens zijn de teams gestart aan een rijk ‘moodboard’ met beelden, tekeningen en quotes om het meest uitdagende scenario in 2037 voor te stellen. Dit leverde mooie, prikkelende en creatieve producten op.

Een belangrijk doel van een scenarioverkenning is om met een frisse blik en vanuit andere perspectieven naar de toekomst en de wereld om ons heen te kijken. De teams maakten een ‘greenfield design’. Hierbij vergeet je even het huidige project en gaat het team aan de slag om de opgave anno 2037 volledig opnieuw te ontwerpen en uit te voeren, zodat het optimaal past en werkt in de toekomst van het scenario.

Als laatste stap keken de teams vanuit 2037 terug door het ideale ‘greenfield design’ uit de vorige stap te vergelijken met het huidige ontwerp en de uitvoering van de opgave. Hierbij stelden ze zichzelf de vraag: wat zijn de belangrijke lessen en inzichten om morgen direct mee aan slag te gaan? Het gezamenlijk doorlopen van deze stappen gaf de teams de mogelijkheid om met iets concreets in handen naar huis te gaan.

 

Jorrit ’t Hoen – Fotograaf

Jorrit ’t Hoen is de huisfotograaf van Neerlands diep, werkt veel voor verschillende bouw- en infraprojecten en doet daarnaast nog vrij werk. In zijn ‘Peptalk’ nam hij ons mee in de wereld van het creatief verbeelden. Jorrit roept iedereen op zijn innerlijke Ernie de ruimte te geven bij een creatief proces en Bert even te negeren. Ernie staat bekend om zijn enthousiasme waar Bert een notoire mopperpot is.

 

Danielle Davidson – Visual Artist

Danielle Davidson is visual artist. Ze stond klaar met camera, papier en stiften voor haar ‘Peptalk’. Ze liet de deelnemers uit de eerste hand zien wat de kracht van visualisatie is. Door het proces van tekenen, maar ook door het maken van een gedeeld beeld, onthouden mensen veel beter wat ze hebben bedacht.

Nd Teams 2023 – exclusief voor het projectennetwerk

Nd Teams is het jaarlijkse teamevent en ook in 2023 staat het weer op de planning. Dit keer weer op het vertrouwde moment, de laatste donderdag van januari: 26 januari 2023. Dus save the date!

Nd Teams is exclusief is voor projectteams die lid zijn van het projectennetwerk. Dit was een transitiejaar voor ons netwerk, daarom hebben we een aantal wildcards verstrekt. Nog geen lid van het projectennetwerk? En heb je interesse om volgend jaar ook mee te doen met mooie activiteiten zoals Nd Teams? Bekijk dan hier of deelname interessant is. Of vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze programmamanagers.

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer