Volgende stap in Zweeds-Nederlandse kennisuitwisseling

  • 17 december 2014
  • Manon Raats

“We kunnen veel van Nederland leren op het gebied van infrastructuur,” vindt Ali Sadeghi, programmadirecteur bij het Zweedse Trafikverket (bij ons Rijkswaterstaat plus ProRail). De Trafikverket-delegatie is enthousiast over hun bezoek van begin december aan verschillende projecten die zijn aangesloten bij het netwerk van Neerlands diep.

Alex Sheerazi  vertelt over aanpak communicatie en stakeholdermanagement bij project Noord/Zuidlijn.

Alex Sheerazi, hoofd communicatie, vertelt over aanpak communicatie en stakeholdermanagement bij project Noord/Zuidlijn.

Trafikverket, Rijkswaterstaat en ProRail hebben elkaar gevonden via het internationaal projectennetwerk NETLIPSE. Pau Lian Staal-Ong, programmadirecteur bij NETLIPSE: “Bij grote infraprojecten in het buiteland spelen dezelfde thema’s als bij ons, zoals met minder meer transport-ambities realiseren, omgevingsmanagement en partnercontracten. Projecten hebben dezelfde vragen, maar gaan daar vanuit een andere achtergrond anders mee om. Die verschillen in aanpak maken kennisuitwisseling zo interessant.” De samenwerking tussen Trafikverket, Rijkswaterstaat en ProRail werd in februari beklonken met een intentieverklaring. Met onder meer de uitwisseling van trainees en het recente bezoek van de Zweedse delegatie wordt het internationaal delen van kennis concreet.

Projectenacademie naar Nederlands voorbeeld

Trafikverket is bezig met het inrichten van een programma voor professioneel projectmanagement en kijkt daarvoor graag naar het voorbeeld van Neerlands diep. Ali Sadeghi: “In vergelijking met Neerlands diep wordt ons opleidingsprogramma kleinschaliger. Wat ik interessant vind aan Neerlands diep, is dat dat er voor startende en ervaren projectmanagers programma’s worden aangeboden op verschillende niveaus. Ook vind ik het een goed idee, om projectmanagers regelmatig bij te scholen. Wij bieden op het moment alleen een eenmalige cursus.”

Leren van de Noord/Zuidlijn

De presentatie van de Noord/Zuidlijn trok speciaal de aandacht van Ali Sadeghi: “Voor ons project Stockholm City Line (een metrotunnel van 6 kilometer onder de stad) willen we graag leren van de aanpak van het stakeholdersmanagement bij de Noord/Zuidlijn. Een goede tip is, het in je communicatie over het hier en nu te hebben. Wij praten veel over de toekomst, over hoe het gaat worden in 2020-2030. Naar aanleiding van de presentatie ga ik onze communicatiemanager in contact brengen met die van de Noord/Zuidlijn, Alex Sheerazi, zodat hij ook kan komen kijken in Amsterdam.”

Meer internationale interesse

Het bezoek is niet onopgemerkt gebleven in internationale kringen. Pau Lian Staal-Ong: “Op onze NETLIPSE-bijeenkomst in Wenen kwamen vertegenwoordigers van het Deense Rijkswaterstaat naar mij toe. Zij hadden er ook wel bij willen zijn in Nederland!”

Reageer

  1. Jon Standing schreef:

    Thans voor derde keer op bezoek in Zweden voor gesprekken met Trafikverket en locale partijen (engineering consultants / contractors). Focus op transport infrastructure. ook kennis gemaakt met dhr. Sadeghi. Zou interessant zijn om met Neerlands diep over eea van gedachte te wisselen, om ook te onderzoeken in hoeverre verder delen van kennis in de praktijk gebracht zou kunnen worden.

  2. Jenny Kamstra schreef:

    Beste Jon,

    Ik geef jouw reactie door aan onze directeur, Maarten Reinking. Hij neemt contact met jou op hierover.

    Hartelijke groet, Jenny

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer