Webinar Omgaan met weerstand terug te zien

  • 02 december 2016
  • Steven van Luipen

Er is altijd weerstand in projecten. Hoe hanteer je die weerstand en hoe gebruik je die op een goede manier? Communicatieadviseur Guido Rijnja deed onderzoek naar weerstand. Op 15 november ging hij in gesprek met omgevingsmanager Antje Tenhaaf, over omgaan met weerstand in de projectpraktijk.

Je kunt het hele webinar hieronder terugkijken, of in deze afspeellijst op ons YouTube-kanaal de interessantste fragmenten terugvinden.

Doorwaadbare plaatsen

Guido werkt al decennia bij de overheid, nu bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens hem werken mensen bij de overheid omdat ze van problemen houden. Hij deed promotieonderzoek naar wat mensen beweegt bij (vermeende) weerstand, en hoe ze die weerstand vervolgens succesvol hanteren.

‘Mensen werken bij de overheid omdat ze van problemen houden.’

Als eerste (coping)reactie bij weerstand zie je dat mensen wegbewegen (vluchten), tegenbewegen (vechten) of meebewegen (vragen). Het stellen van vragen is belangrijk, het inleven in de ander en bijvoorbeeld de vraag stellen: wat kan er wél?

Juist mensen in de uitvoering, waaronder projectmanagers, zijn bij weerstand goed in het vinden van doorwaadbare plaatsen. Natuurlijke wegen om over te steken naar de ander. Sommige mensen zijn in staat zijn die doorwaadbare plaatsen op te zoeken, door vragen te stellen en eerst in de relatie te investeren. De zes competenties die je daarvoor- in je team – nodig hebt, zijn:

  • Extraversie, ordelijkheid en vriendelijkheid
  • Houden van problemen
  • Weten hoe de hazen lopen
  • Echt luisteren
  • Zicht op de impact
  • Ruimte voor fouten

Contact maken

Antje werkt als omgevingsmanager, de afgelopen jaren bij Spoorzone Delft, nu bij TenneT. Haar lessen: blijf echt in contact op persoonlijk niveau, treed de omgeving met open hart tegemoet, en zorg dat je de drijfveren achter de standpunten naar boven krijgt. Bij een platform in Delft is dat gelukt, waar ze de bewoners aan tafel kreeg als volwaardige stakeholder.

Ze ziet de omgeving als gelijkwaardige stakeholder. Er is volgens haar geen verschil tussen stakeholders binnen en buiten de organisatie. Je moet echter wel bewust zijn van de weerstand bij de eigen projectorganisatie. Volgens haar zit juist daar 80% van de weerstand, en maar 20% in de projectomgeving.

Guido en Antje vinden elkaar in het advies dat zij de kijkers meegeven: ‘Het maken van contact is het allerbelangrijkste.

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • ‘Mentale kussens’ opgeschud tijdens Nd Zomergast 2023

Rotterdam was het decor voor Nd Zomergast 2023. Met de Erasmusbrug op de achtergrond, schudde prof. dr. Ap Dijksterhuis (Hoogleraar, psycholoog en schrijver) de ‘mentale kussens’ van aanwezigen op. Nd Zomergast stond in het teken van Verwondering; het thema dat dit academisch jaar centraal staat. Als kers op de taart sloten de deelnemers de middag […]

lees meer
  • Nd Duurzaamheidschallenge – Maas 2050: Duurzaam bouwen aan veilige Limburgse dijken

Zeven projectteams zijn de Nd Duurzaamheidschallenge aangegaan. In vier inspiratiesessies en twee reflectiesessies dagen zij zichzelf en elkaar uit om samen stappen te zetten in het realiseren van hun verduurzamingsambities. We volgen de teams gedurende dit traject in een reeks artikelen en bevragen de verschillende teams over hun opgave, leerdoelen en ervaringen. Strengere veiligheidseisen (de […]

lees meer
  • Spiegelaars gezocht!

Neerlands diep organiseert voor het projectennetwerk Nd Spiegels. Bijeenkomsten waar collega’s reflecteren en feedback geven op een opgave van een project dat deelneemt aan het projectennetwerk. Een kans om jouw kennis en kunde te delen met collega’s en te leren van elkaar. Dit keer organiseren we een Nd Spiegel voor project Zuidasdok Openbaar Vervoer Terminal […]

lees meer