Er is altijd weerstand in projecten. Hoe hanteer je die weerstand en hoe gebruik je die op een goede manier? Communicatieadviseur Guido Rijnja deed onderzoek naar weerstand. Op 15 november ging hij in gesprek met omgevingsmanager Antje Tenhaaf, over omgaan met weerstand in de projectpraktijk.
Je kunt het hele webinar hieronder terugkijken, of in deze afspeellijst op ons YouTube-kanaal de interessantste fragmenten terugvinden.
Doorwaadbare plaatsen
Guido werkt al decennia bij de overheid, nu bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens hem werken mensen bij de overheid omdat ze van problemen houden. Hij deed promotieonderzoek naar wat mensen beweegt bij (vermeende) weerstand, en hoe ze die weerstand vervolgens succesvol hanteren.
‘Mensen werken bij de overheid omdat ze van problemen houden.’
Als eerste (coping)reactie bij weerstand zie je dat mensen wegbewegen (vluchten), tegenbewegen (vechten) of meebewegen (vragen). Het stellen van vragen is belangrijk, het inleven in de ander en bijvoorbeeld de vraag stellen: wat kan er wél?
Juist mensen in de uitvoering, waaronder projectmanagers, zijn bij weerstand goed in het vinden van doorwaadbare plaatsen. Natuurlijke wegen om over te steken naar de ander. Sommige mensen zijn in staat zijn die doorwaadbare plaatsen op te zoeken, door vragen te stellen en eerst in de relatie te investeren. De zes competenties die je daarvoor- in je team – nodig hebt, zijn:
- Extraversie, ordelijkheid en vriendelijkheid
- Houden van problemen
- Weten hoe de hazen lopen
- Echt luisteren
- Zicht op de impact
- Ruimte voor fouten
Contact maken
Antje werkt als omgevingsmanager, de afgelopen jaren bij Spoorzone Delft, nu bij TenneT. Haar lessen: blijf echt in contact op persoonlijk niveau, treed de omgeving met open hart tegemoet, en zorg dat je de drijfveren achter de standpunten naar boven krijgt. Bij een platform in Delft is dat gelukt, waar ze de bewoners aan tafel kreeg als volwaardige stakeholder.
Ze ziet de omgeving als gelijkwaardige stakeholder. Er is volgens haar geen verschil tussen stakeholders binnen en buiten de organisatie. Je moet echter wel bewust zijn van de weerstand bij de eigen projectorganisatie. Volgens haar zit juist daar 80% van de weerstand, en maar 20% in de projectomgeving.
Guido en Antje vinden elkaar in het advies dat zij de kijkers meegeven: ‘Het maken van contact is het allerbelangrijkste.