Webinar ‘Vastgoed als kans in je project’

  • 02 oktober 2015
  • Jenny Kamstra

Tijdens het webinar ‘Vastgoed als kans in je project’ sprak Angelique de Laat met Jos Arts, specialist leefomgeving in MIRT-processen, Cees Reuser, adviseur vastgoed bij Rijkswaterstaat en Ton Bierbooms, projectmanager bij ProRail en verantwoordelijk voor het realiseren van de verdiepte ligging van het spoor bij Vught. Kijk het webinar hier.

https://www.youtube.com/watch?v=Ou2uY0XzfTk

Aandacht nodig voor vastgoed

Onder vastgoed worden panden en gronden verstaan. Allereerst wordt de heren gevraagd waarom er meer aandacht moet zijn vanuit projecten voor de rol van vastgoed in het project? Jos Arts geeft aan dat dit drie redenen heeft: vastgoed kan vertraging opleveren en dus is tijdige beschikbaarheid van vastgoed nodig, de kosten van verwerving kunnen hoog oplopen, zeker als er niet tijdig aandacht voor is. En een derde reden is dat het een gevoelig issue is. Je komt aan de eigendommen van mensen en daarbij komen emoties kijken.

Vastgoed in project Vught

Ton Bierbooms herkent dit direct. In zijn project, de verdiepte ligging van het spoor bij Vugt, speelt vastgoed een grote rol. Dit project heeft een grote maatschappelijke impact doordat om dit project te realiseren, aan beide zijden van het spoor woningen moeten verdwijnen. Ton werkt in zijn project samen met grondverwerkers, omgevingsmanagers en andere leden uit zijn team om te komen tot een optimale oplossing voor Vught en haar bewoners. Daarvoor kijkt hij niet puur binnen de lijntjes van zijn project, maar hij bespreekt onder meer met de gemeente en Rijkswaterstaat wat er speelt in het gebied. Zo is de gemeente Vught gevraagd een visie op te stellen op het gebied rondom het spoor. Ook is gesproken met bewoners en weggebruikers. Er is een mooi plan opgesteld, met een mooie ambitie.

Perspectief bieden

Terwijl Ton vertelt hoe hij en zijn projectteam meedenken en -werken om deze ambitie ook waar te kunnen maken en draagvlak te creëren voor zijn project knikken Jos en Cees Reuser instemmend. Ton is in gesprek met ministerie om realisatiegelden naar voren te halen zodat anticiperend aan kan worden gekocht. Ook is zijn team in gesprek met bijvoorbeeld de betrokken woningbouwvereniging en de gemeente. Zij hebben woningen en percelen in handen. In gesprek worden belangen bijeen gebracht om oplossingen te vinden voor de bewoners in Vught. Perspectief bieden aan de mensen die je raakt, maakt dat relaties niet verharden.

Vastgoed in DBFM-contract

Aan het einde van het webinar komt er nog een vraag binnen: kan vastgoed in een DBFM contract (Design, Build, Finance en Maintain) worden opgenomen?

Jos Arts zegt hierover: ‘Dat doen we eigenlijk niet. Alleen de overheid die een Tracébesluit neemt kan onteigenen. Je moet zorgen dat de gronden er tijdig zijn. Wanneer je als opdrachtgever nog niet alle gronden hebt op het moment dat de opdrachtnemer aan het werk wil, gaat de klok tikken en dat kost geld’.

Kans

Aan het einde van het webinar vraagt Angelique wat er nodig is om dit  onderwerp verder te brengen in de praktijk. Cees en Jos zijn het erover eens dat het tijdig aanhaken van een vastgoedspecialist bij het project en het tijdig nadenken over vastgoed in je project een belangrijke voorwaarde is. Ton Bierbooms antwoordt op de vraag van Angelique: ‘Als projectmanagers kijken we vaak naar vastgoed als iets dat gedoe oplevert, maar in sommige gevallen kan het juist een kans zijn op de opgave die je hebt bovenop je project te kunnen realiseren.’

Module Vastgoed

Meer weten over de vastgoedstrategie van onder meer Rijkswaterstaat en ProRail? Meld je dan aan voor de module vastgoed op 26 november 2015 via info@neerlandsdiep.nl.

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer