Welke Noord/Zuidlijn-lessen neemt Paul Janssen mee naar Rotterdamsebaan?

  • 11 december 2014
  • Manon Raats

Rotterdamsebaan, voor Neerlands diep misschien een groentje – het project sloot zich afgelopen maart aan bij het netwerk. Maar allerminst is die betiteling van toepassing op de projectdirecteur van het Haagse project: Paul Janssen. Als oud- boorcontractmanager bij de Noord/Zuidlijn mocht hij onlangs zijn handtekening zetten op de dechargebijeenkomst aldaar. Nu zit zijn opdracht in het Amsterdamse er ook officieel op. Bepakt en bezakt met kennis en ervaringen werkt hij nu in Den Haag.

Projectdirecteur Paul Janssen van Rotterdamsebaan

Projectdirecteur Paul Janssen, voormalig boormanager project Noord/Zuidlijn, nu projectdirecteur van Rotterdamsebaan. Foto: Jorrit ’t Hoen.

Paul zet nu, net als Joost Joustra, onder andere de jarenlange NZL-ervaring en geleerde lessen in bij Rotterdamsebaan, het Zuid-Hollandse project ‘met een tunnel’. Die loopt over een afstand van een kleine twee kilometer onder een woonwijk, de Vliet, een golfbaan en haven door. De grond wordt bouwrijp gemaakt, de voorselectie voor de aanbesteding loopt. In 2019 gaan de eerste auto’s onder het stedelijk gebeid door, is de bedoeling.

De hoofdredacteur en de columnist

Op www.noordzuidlijnkennis.net deelt Paul zijn lessen die hij uit Amsterdam meeneemt naar Den Haag in twee artikelen. Tijdens zijn decharge stelde hij dat ‘de verhouding tussen een contractmanager en een projectdirecteur is als die tussen een columnist en de hoofdredacteur’. Waarbij de columnist de grenzen opzoekt, procedures ter discussie stelt en soms over de schreef gaat. Paul Janssen is inmiddels projectdirecteur bij de Rotterdamsebaan en daarmee dus zelf ‘de hoofdredacteur’ geworden. Hoe gaat hij om met zijn eigen columnisten? En welke lessen heeft hij vanuit de Noord/Zuidlijn meegenomen naar Den Haag?

Van elkaar leren

Ervaringen delen, om er zelf van te leren, maar ook om andere en toekomstige projectmanagers de gelegenheid te geven ervan te leren en kennis te nemen. Daarom delen we de geleerde lessen van projecten uit ons netwerk. Lees hier het artikel Zoek de grenzen op en ga er soms overheen en het interview met Paul Over doeners en dromers van Saskia van der Kam, redacteur van de kenniswebsite Noord/Zuidlijn.

 

 

Reageer

Ook interessant

  • Teamprogramma Nd Opgave-impuls: ‘een waardevolle slow lane’

Pieter Willem Timmerman, Projectmanager van onder andere het project Renovatie & uitbreiding Hoogspanningsstation Tilburg Noord (TenneT) stapte met zijn team blanco maar nieuwsgierig het Nd Projectennetwerk in, met als eerste stop: de Nd Opgave-impuls. “Binnen TenneT waren wij het eerste team dat deelnam aan de Nd Opgave-impuls. We hadden dus geen referentiepunt. Neerlands diep was […]

lees meer
  • Nieuwe samenwerkingsovereenkomst: ‘practice what you preach’

Al 10 jaar lang is Neerlands diep een partnerschap van Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en de vier grote gemeenten. 10 jaar lang werken we samen aan dé academie voor publieke bouw en infraprojecten. Een samenwerking die al die jaren goed verloopt. Een jubileum is vaak een goed moment om weer eens te evalueren. Wat vinden we […]

lees meer
  • Nd Opgave-impuls: “Niemand weet hoe de toekomst eruitziet, je kunt het alleen samen ontdekken.”

Wanneer je werkt aan grootschalige projecten, zoals de versterking van de Lekdijk binnen de alliantie Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat, kom je onvermijdelijk verandering en weerstand tegen. Remco Bentum, programmamanager van Sterke Lekdijk, deed met het deelproject Wijk bij Duurstede – Amerongen (WAM) mee met het teamleertraject Nd Opgave-impuls: “Opgave-impuls helpt je […]

lees meer