Zwaargewichten op zoek naar souplesse

  • 15 juni 2015
  • Jenny Kamstra

De deelnemers aan de leerprogramma’s van Neerlands diep zoeken elkaar na afloop van een Brug-, Kern- of Topprogramma vaak nog op. Om zo blijvend kennis en ervaringen delen en te leren van elkaar. Zo ook de 13 deelnemers aan het allereerste Kernprogramma van Neerlands diep. Jaarlijks organiseren ze een terugkomdag. Sacha Klinkhamer, projectmanager bij het Rijksvastgoedbedrijf, maakte een verslag.

2015-04-14%2016.06.03-1[2]Snelle veranderingen

We ontmoeten elkaar in het decor van het Nationaal Militair Museum en kiezen een thema dat bij alle oud-deelnemers van ons programma actueel is. Dit keer: hoe speelt de projectmanager in op de snelle veranderingen in de omgeving van een project. Veranderingen die elkaar steeds sneller opvolgen, en een passend antwoord eisen. Met het met hand en tand bewaken van de projectscope ben je er niet. ‘Nee’ verkopen wordt steeds moeilijker. Er wordt heel veel gevraagd in de publieke projecten, en wij als projectmanagers moeten daarop anticiperen. Een neerstortend vliegtuig kan zomaar een drastische koerswijziging in de beveiliging van het project veroorzaken. Bovendien willen onze eigen organisaties ook nieuwe relaties of contracten met de marktpartijen verkennen. Komen die onzekerheden dan ook binnen de scope van opdrachtnemers? Gaan we, als we te weinig weten, scenario’s ontwikkelen voor wat er kan gaan gebeuren? Al deze vraagstukken rekken de verantwoordelijkheden van ons als projectmanager stevig op en dat merken we als alumni allemaal.

Hoe ga je met al die veranderingen om?

Ook senior projectmanagers weten niet altijd te ontsnappen aan stressklachten. Grote en complexe projecten eisen soms hun tol. Tegen ‘een muur’ oplopen, stressklachten krijgen of eerder een project moeten overdragen, heeft ieder projectmanager wel eens meegemaakt. Early warnings, letten op je gezondheid en wat je moet doen om er op tijd bij te zijn. Daar hebben we deze terugkomdag naar gekeken. We hebben ook gekeken naar de vijf veroorzakers van stress, zoals verandering van ‘spelregels’ tijdens de rit. Een typische reactie is dan harder gaan werken. Symptomen die iedereen herkent, en waarbij de één op tijd weet in te grijpen, maar een ander te lang door moddert. “Het is goed dat Neerlands diep aandacht besteedt aan dit onderwerp”, zegt een mede-oud deelnemer van het Kernprogramma. “Neerlands diep biedt de intimiteit om met gelijkgezinden te zoeken naar voorwaarden die ons als projectmanagers in staat moeten stellen zonder kleerscheuren en met hoge kwaliteit een project af te ronden. Een projectmanager thuis op de bank, dat is weggegooid geld”.

De diepte in

Met hoogleraar publiek opdrachtgeverschap van TU Delft, Marleen Hermans, spraken we ‘s middags over hoe we beter kunnen inspelen op de veranderingen van het vak. Hoe we dat kunnen doen als projectmanager. Welke eisen we als projectmanager mogen stellen aan onze eigen organisatie. Wat de randvoorwaarden van het project zijn. Maar ook hoe een academie zoals Neerlands diep mede kan bijdragen projectmanagers klaar te maken voor de toekomst. Een inspirerende middag, waar we niet het antwoord vonden op de vraag, maar wel een zaadje hierover werd geplant.

Terugkomdagen

Meer weten over de terugkomdagen van onze individuele programma’s? Neem dan contact op met programmamanager Marjan Lont via marjan@neerlandsdiep.nl.

Reageer

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer