ICT kent vele gezichten

  • 29 oktober 2015
  • Jenny Kamstra

Begin dit jaar vroeg de Raad van Toezicht van Neerlands diep ons aandacht te besteden aan ICT. ICT blijkt in veel projecten een toprisico waarvan de beheersing een andere aanpak vraagt dan de bekende routines. Na een notitie die voortkwam uit een reeks interviews met deskundigen – projectmanagers, hoogleraren, leidinggevenden – waarmee we ICT in bouw- en infraprojecten onderzochten, nodigde de Raad van Toezicht ons uit gesprekken met hen te voeren over ICT in hun organisaties. Guus Pieters en Joop Bos voerden deze gesprekken. We vroegen Guus wat deze interviews opleverden en welke plannen zich beginnen te vormen.

Foto: Gé Dubbelman

Foto: Gé Dubbelman

Wat speelt er in de organisaties, wat zijn dilemma’s en wat zijn hun zorgen? De Raad van Toezicht bestaat uit Patrick Buck, directeur Projecten bij ProRail, Jan Hendrik Dronkers, directeur generaal Rijkswaterstaat, Eva Klein Schiphorst, directeur bij het Rijksvastgoedbedrijf en Tjeerd Roozendaal, directeur van het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam.

Impact van ICT

“Tot nu toe lag de focus van ons onderzoek op ICT als software voor de bediening in bruggen, tunnels en sluizen. Daar heb ik al eerder over verteld. Maar deze gesprekken met de leden van de Raad van Toezicht hebben we zo breed mogelijk getrokken. Wat komt er over de volle breedte van organisaties op ons af? Dan gaat het over informatievoorziening, digitale areaalgegevens, installaties, zelfrijdende auto’s en alles wat daarbij komt kijken, etc. Er zijn zoveel plekken waar ICT terug komt. We hebben het gehad over wat er op de organisaties afkomt en wat dit betekent voor de inrichting van die organisaties zelf. Welke impact heeft ICT op de primaire processen en welke veranderingen zijn nodig?”

Concrete verbinding tussen Infra en ICT

“De vraag die aan Neerlands diep gesteld wordt, is wat wij ermee gaan doen. Wat betekent het voor het leren van projectmanagers? De toenemende invloed van ICT in projecten lijkt de vraag op te roepen naar een volgende stap in het projectmanagement van grote bouw- en infraprojecten. Daar gaan we de komende periode op verschillende manieren mee aan de slag en daarover zullen we volop vertellen op onze website en tijdens bijeenkomsten. Heel concreet al in het Kernprogramma 2015-2017 dat net start. Daar zijn meerdere gastsprekers uit de wereld van ICT uitgenodigd. Onder meer Prof. Dr. Ir. Fred Heemstra en ex-directeur Informatisering Rijk Maarten Hillenaar.”

“Ook zijn we bezig met een Spiegel over ICT bij Spoorzone Delft. Daar evalueren we het proces dat is doorlopen met teamleden van Delft, maar in het Spiegelteam zitten naast collega’s uit het netwerk heel bewust ook mensen van buiten het netwerk, mensen met een ander specialisme. In dat Kernprogramma en in die Spiegel maken we de verbinding tussen infra en ICT dus al heel concreet. Ook gaan we begin 2016 een nieuw programma ontwikkelen rondom ICT. Dat programma willen we, vergelijkbaar met het Kernprogramma en het programma Intern Opdrachtgeverschap, samen met de doelgroep en voorhanden expertise in organisaties in het publieke domein ontwikkelen. Dat zou onder meer moeten gaan over hoe projectmanagers bewust worden van wat ICT betekent voor hun project, hoe de processen in de ICT-wereld anders verlopen dan de processen in de hun bekende infrawereld en wat dit betekent. Maar dat gaat ook over het verschil in taal en het leren begrijpen van elkaar. Software-engineers praten echt een andere taal en hebben een totaal andere werkwijze dan civiel ingenieurs. De gesprekken die we nu hebben gevoerd, leveren uitstekende input om de groep die het programma zal ontwikkelen op weg te helpen. Want als we eerlijk zijn is de wereld van de ICT voor velen nog een black box. Daar willen we de komende jaren verandering in brengen want in de bouw en infra hebben we ICT keihard nodig en ICT verandert ons werk.”

Reageer

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer