Nd Spiegel

Het verloop van een project valt moeilijk te voorspellen. Onenigheid met de aannemer, technische problemen: voor je het weet, zit je als projectmanager met de handen in het haar. Met de Nd Spiegel leg je de sterke en de zwakke punten van je project in korte tijd bloot en voorkom je ‘blinde vlekken’. Collega’s uit het projectennetwerk van Neerlands diep helpen je hierbij.

Tien perspectieven

De Nd Spiegel licht je project door vanuit tien perspectieven. Deze ‘deelspiegels’ zijn projectbeheersing, communicatie, systeemintegratie, cultuur, innovatie, politiek & bestuur, contractering, omgevingsmanagement, conditionering en organisatie & besturing. Alle relevante managementaspecten – zowel hard als zacht – komen dus gegarandeerd aan bod.

“Wat ik opvallend vond, was dat de adviezen en tips van collega’s van andere projecten vooral gingen over de softere kant van projectmanagement. Ik was toch meer uitgegaan van een actielijst van inhoudelijke en technische punten. Maar dit is zeker zo waardevol.”
Willem van Dongen, configuratiemanager van Spoorzone Delft bij ProRail

Resultaat gegarandeerd

Een Nd Spiegel duurt vier dagdelen. Het eerste dagdeel is de zelfspiegel. Hierin neem je met je team en eventuele sleutelfiguren zelf je project onder de loep. Collega’s uit het netwerk van Neerlands diep interviewen jou en je teamleden vervolgens tijdens het tweede dagdeel. Op basis daarvan komen ze tijdens het derde dagdeel tot een collegiale spiegel. Jouw team en de collega-managers spiegelen de bevindingen met elkaar tijdens het vierde dagdeel. In de dialoog daarna leidt dit vaak tot verrassende inzichten en verbeterpunten.

“Ik vond de wisselwerking tijdens de Spiegel erg positief. Je brengt en haalt kennis en ontmoet nieuwe mensen die gemotiveerd en betrokken in hun project zitten. Je krijgt met de Team spiegel snel resultaten waar je iets mee kunt.”
Gerrit ten Klooster, projectmanager Randstadspoor bij ProRail

Speciale spiegels

De Nd Spiegel is er niet alleen voor projecten, maar ook voor opdrachtgevers. Tijdens zo’n Opdrachtgevers Spiegel kun je je als intern opdrachtgever een dag lang laten spiegelen door opdrachtgevers en projectmanagers van andere projecten. Daarbij kun je je eventueel laten vergezellen door jouw bestuurlijk opdrachtgever en een projectmanager waarmee je samenwerkt. Verder behoren ook thematische Spiegels tot de mogelijkheden. Zo heeft Neerlands diep op verzoek van het netwerk in het verleden een speciale ICT spiegel georganiseerd. Laat het ons weten als je behoefte hebt aan een Speciale Spiegel.

“Ik vond het ontzettend inspirerend en leerzaam om zo uitgebreid gevoed te worden door mensen van dit kaliber. Al die ervaring en expertise bij elkaar om ons te helpen, dat voelde heel rijk. Een ervaring die ik iedereen van harte kan aanbevelen.” Henrike Branderhorst, intern opdrachtgever bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

De lessen van een spiegel

Wij spraken recent Kasper Nipius, hoofd van de afdeling bouwprojecten bij waterschap Brabantse Delta, over zijn lessen van de diverse spiegels die hij heeft gedaan. Ze doen bijzonder veel en veel bijzonders. Toch kan het ook nog beter, vindt hij, maar geldt dat uiteindelijk niet voor alles en iedereen? Wie niets te leren heeft, staat stil. Dat de waterschappen dit leren nu ook bij Neerlands diep kunnen doen, spreekt hem erg aan. Met veel plezier volgde hij dan ook het leertraject Intern Opdrachtgeverschap en deed hij twee Opdrachtgever Spiegels. In dit uitgebreide interview deelt hij zijn ervaring.
“Het is heel waardevol om bevraagd te worden door buitenstaanders met kennis van het vak, maar zonder eigen agenda in het onderwerp. En als ze dan ook nog echt de diepte in gaan en doorvragen, volgen er inzichten.” Kasper Nipius, hoofd van de afdeling bouwprojecten bij waterschap Brabantse Delta

Meer informatie?

Meer weten over de Nd Spiegel of een Nd Spiegel aanvragen? Jaap Verkade helpt je graag verder. Je kunt Jaap bereiken via jaap@neerlandsdiep.nl. De Nd Spiegel is beschikbaar voor alle project-, programma- en contractteams die deel uitmaken van het projectennetwerk van Neerlands diep.