Communicatie in projecten: Geweldloze communicatie stelt verbinding voor inhoud

  • 12 oktober 2014
  • Jenny Kamstra

Zoals veel projecten ondervond ook Randstadspoor weerstand van omwonenden. De gemoederen raakten dusdanig verhit dat er geen communicatie meer was tussen een aantal bewoners en het projectteam. Het team van Randstadspoor koos ervoor het Nederlands Centrum voor Geweldloze Communicatie (NCGC) in de arm te nemen. Susana Rusch van het NCGC is trainer in Geweldloze Communicatie. Dit is een door Marshall Rosenberg ontwikkeld communicatieproces dat je helpt om elk moment duidelijk te maken wat voor jou belangrijk is en waarom.

Geweldloze Communicatie

In het interview dat hieronder te bekijken is, vertelt Susana dat er in feite vier manieren zijn waarop je kunt reageren op de uitspraak van een ander. Twee reactieve manieren en twee manieren die te maken hebben met Geweldloze Communicatie. ‘Wanneer je Geweldloze Communicatie toepast, kijk je naar wat er leeft bij de ander. En door daar op te reageren voelt die ander zich gehoord. Door even in de ander zijn schoenen te gaan staan laat je weten dat je hoort wat de ander zegt.

 

https://vimeo.com/107711126

Ervaringen van project Randstadspoor

Het projectteam Randstadspoor heeft Geweldloze Communicatie gebruikt om het gesprek met bewoners weer op gang te krijgen. Waarom ze hiervoor kozen en wat het hen heeft gebracht als project en als team vertellen zij tijdens het webinar op maandag 13 oktober. Van 14.00 uur tot 14.45 uur komen projectmanager Gerrit ten Klooster, omgevingsmanager Marielle Frumau en bouwmanager Tjarco Tiegelaar aan het woord. Zij vertellen wat ze mee hebben gemaakt, waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt en hoe ze nu werken met Geweldloze Communicatie. Neem ook deel aan dit webinar door af te stemmen op www.neerlandsdiep/webinar en stel je vragen.

Jouw mening

Hoe ga jij om met weerstand en lukt het je tot de kern te komen met bijvoorbeeld omwonenden? Zou jij Geweldloze Communicatie in willen zetten? Of deed je dit (onbewust) misschien al? We zijn benieuwd naar jouw mening. Discussieer je mee in de Neerlands diep groep op LinkedIn?

Meer weten

Wil je meer weten over de webinar? Neem dan contact op met programmamanager Guido Kwikkers via guido@neerlandsdiep.nl of 06-53 87 36 09. Als je meer wilt weten over Geweldloze Communicatie kijk dan eens op de website van het NCGC.

Reageer

  1. Rudolf Cremer Eindhoven schreef:

    Moet ik Geweldloze communicatie opvatten als machtsvrije communicatie a la Habermas?

  2. Susana Rusch schreef:

    Geweldloze Communicatie gaat ervan uit dat wij mensen in onderlinge afhankelijkheid met elkaar leven en dat we daarin macht met elkaar delen: “power with”. Wij komen uit een “power over” paradigma (ongeveer de afgelopen 2500 jaar): de taal die we geleerd hebben (oordelen, vergelijken, verantwoordelijkheid ontkennen met woorden als ‘ik moet’ of ‘je moet’), maakt het makkelijk om je zin door te drijven, gelijk te willen of direct naar oplossingen te gaan, ten koste van anderen…die taal maakt het ook makkelijk de ander (en jezelf) niet te zien, maar eerder de labels die we op hen plakken en daarmee de essentie van de ander (jezelf ) te maskeren (hij is lui, zij is intelligent, etc.)

    GC beoogt (en biedt gereedschap om te komen tot) compassievol leiderschap: binnen onze maatschappelijke rol als ouder, leraar of leidinggevende (binnen ons hiërarchische kader) houdt elke autoriteit rekening met de behoeften van iedereen (van zichzelf, van kinderen en medewerkers alsook met de ‘shared purpose’ van een onderneming). We zijn ons daarbij bewust van de macht die wij zelf hebben, alsook de behoeften van onszelf en de mensen om ons heen. Ook beseffen we ten diepste dat we er altijd een prijs voor betalen als we geen rekening houden met de behoeften van onze medemens. Of dit opgevat ‘moet’ worden als machtsvrije communicatie la Habermas laat ik aan de lezer over. – Susana Rusch (www.ncgc.nl)

  3. Rudolf Cremer Eindhoven schreef:

    Dank voor je reactie Susana. Ik neem waar dat ‘power over’ de dagelijkse praktijk is. De eerste opgave is om in die werkelijkheid niet onder geschoffeld te raken. Soms is ‘vriendelijke’ taal effectief, soms een hartig woordje. Ben je eens dat alle taal het eigen belang dient?

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer