Geen nieuws is slecht nieuws

  • 15 januari 2015
  • Jenny Kamstra

Omgaan met het onverwachte is het jaarthema van Neerlands diep en ook het thema van het Teamevent op 29 januari. Voor organisaties en teams wordt omgaan met het onverwachte gemakkelijker wanneer de collectieve opmerkzaamheid toeneemt. Het versterken van de collectieve opmerkzaamheid kan door een vijftal principes te hanteren. In deze video wordt het eerste principe, gerichtheid op verstoringen toegelicht.

Zwakke signalen snel oppakken

De toelichting komt van drs. Herman de Bruine, promovendus op dit gebied en docent projectmanagement aan de Haagse Hogeschool. Het belangrijkste element van dit eerste principe is dat zwakke signalen snel opgepakt worden. ‘Geen nieuws is slecht nieuws’ zegt Herman hierover. Ook aan het woord komt Eric Smulders, projectmanager Maaswerken bij Rijkswaterstaat. Eric bespreekt wekelijks zwakke signalen in zijn teamoverleg.

Bekijk ook de eerste video

De eerste video over omgaan met het onverwachte is hier te bekijken. Er volgen nog vier video’s waarin de overige principes aan de orde komen.

 

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Alumni blijven elkaar ontmoeten in coronatijden: ‘Het gevoel van het kernprogramma was in no time terug’

Het leren bij Neerlands diep houdt nooit op. Deelnemers aan Nd Brug, Nd Kern en Nd Top blijven elkaar ontmoeten en inspireren na afloop van deze individuele leerprogramma’s. Dat zo’n alumnibijeenkomst ook zinvol is in coronatijden ervaarden de deelnemers aan Nd Kern 2016-2018 begin dit jaar.

lees meer
  • Nieuws
  • Nd Programmaleren van start: “We moesten echt met de billen bloot”

12 teams van 6 verschillende organisaties starten met een bijeenkomst op 3 maart 2021 aan het nieuwe online teamtraject Nd Programmaleren. Het doel: van en met elkaar leren en een boost geven aan programmatisch werken. Twee leden van één team van Rijkswaterstaat en één team van de gemeente Amsterdam over hun deelname en eerste indrukken.

lees meer
  • Nieuws
  • Groningen Spoorzone sluit aan bij het Nd Projectennetwerk: “We vragen altijd hoe iets wél kan”

Groningen Spoorzone sluit aan met “een bak aan ervaring.” Maar ze komen ook zeker kennis en kunde uit het netwerk halen. Een open gesprek met een club van denkende doeners die staan voor transparantie en creatieve oplossingen.

lees meer