Kennis uit het verleden voor nu: acceptatie en overdracht

  • 06 oktober 2014
  • Manon Raats

De bibliotheek van Neerlands diep bevat een schat aan informatie voor projectmanagers. Van praktische hulpmiddelen en boekjes met tips, tot scripties, rapportages, magazines en videobeelden. 

Regelmatig voegt de redactie nieuwe items toe. Wat opvalt, is dat de eerste publicaties van de voorlopers van Neerlands diep, die teruggaan tot 2008, vaak nog opvallend actueel zijn. 

In deze nieuwe rubriek geven we daarom publicaties met kennis en ervaringen uit het verleden opnieuw een podium. Daarbij verbinden we een nieuwtje van nu aan een item uit de spreekwoordelijke oude doos. In deze eerste editie trappen we af met acceptatie en overdracht.

Acceptatie en overdracht

Acceptatie en Overdracht

Acceptatie en overdracht (A&O) vind je als pdf in de bibliotheek van Neerlands diep. Het geeft antwoord op vragen als: ‘wat komt er kijken bij de laatste fase?’ en ‘wanneer begin je met acceptatie en overdracht?’ Twee A&O-managers delen hun ervaringen die zij opdeden bij de HSL-Zuid en de Betuweroute. En je kunt je voordeel doen met zes waardevolle lessen.

Een slechte generale…

Met projectafronding kun je niet vroeg genoeg beginnen, is een belangrijke constatering in de publicatie uit 2010, uitgegeven in de King-reeks. Dat ondervond Frans Hendrikx van project Maaswerken onlangs ook. Bij een voortijdige ingebruikname van een projectonderdeel merkte hij dat de verwachtingen van de projectorganisatie en de beheerder niet overeenkwamen. Nu kon Frans in overleg met de beheerder nog tijdig bijsturen, maar het gaf te denken voor de overdracht van het complete werk. Dat zou niet nog eens gebeuren.


Acceptatie en overdracht op orde

Daarom bracht Frans samen met beheerder, opdrachtnemer en de eigen projectorganisatie het gedachtegoed rond acceptatie en overdracht op orde. Zodat zijn gehele project gemakkelijker overgedragen kan worden.

Serious game: Asset op orde

Om zijn kennis te delen met collega’s, legde Frans zijn ervaringen vast in een boek, en in het verlengde daarvan is een ‘serious game’ ontwikkeld om de oplevering en overdracht tussen project en beheerder te vergemakkelijken. Tijdens de Academie Tour bleek het spel, Asset op orde, een succes.

 Daarom hebben we twee nieuwe datums geprikt om de game nogmaals ter beschikking te stellen aan het netwerk. Op woensdag 8 oktober spelen we het met projecten die nét beginnen aan de uitvoeringsfase, op dinsdag 4 november kunnen projecten die vlak voor de overdracht staan, aanschuiven.

Per bijeenkomst kunnen vier teams mee doen. Een team bestaat uit drie à vier leden van het project en de toekomstige beheerder. Beide bijeenkomsten beginnen om 14.00 uur en duren tot 19.00 uur.

Meer weten?

Wil je meer weten over de game Asset op orde en de bijeenkomsten? Neem dan contact op met programmamanagers Guus Pieters, guus@neerlandsdiep.nl en 06-52 46 16 89 of Marjan Lont, marjan@neerlandsdiep.nl en 06-13 26 53 28.

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer