De grootste leiders twijfelen… bewust!
 en andere lessen uit de Leadership Challenge.

  • 12 november 2014
  • Manon Raats

De Leadership Challenge is een uitdaging van drie projectmanagers, in het verlengde van het Kernprogramma waar zij met elkaar in contact kwamen. Zoals zij aangaven in het nieuwsbericht van begin oktober, delen ze graag de resultaten in het netwerk van Neerlands diep. Ontdek jij binnenkort ook de kracht en het rendement van de Leadership Challenge?

De Leadership Challenge in uitvoering

De Leadership Challenge in uitvoering

De drie – Karin van Helmond (ProRail), Frans de Kock (RWS) en Peter Stam (ProRail) – zijn verenigd in de lerende groep ‘RPA plan/verkenningen 1’. Vandaaruit, en op eigen initiatief, hebben ze in co-creatie met Hans Heyda van trainingsbureau Team&Co de Challenge vormgegeven. Voluit heet die overigens ‘Leadership Challenge: Special Forces Mission’. Waar kun je op rekenen?

“Stel je eigen oplossingen uit”

Karin: “Wil je écht presteren op de toppen van je kunnen? Stel dan bewust je eigen oplossingen uit, zodat je open kunt luisteren naar je omgeving. Het is een van de vele lessen die we opdeden in de Leadership Challenge. Special, want helemaal gericht op en ontwikkeld voor projectmanagers van Neerlands diep. Je ervaart hoe je in en met je team maximaal effect bereikt in complexe en onzekere situaties. En je wordt jezelf bewust van je leiderschapskwaliteiten en de kracht van teamsamenwerking onder hoogspanning.

”

Wat doe je in de Challenge
“

Je doorloopt een ‘real life’-militair scenario, zodat je leiderschapslessen kunt gaan ontdekken, die in deze wereld voor je verborgen liggen”, vertelt Frans. “Een onbekende situatie, zodat je niet kunt terugvallen op routine of je eigen ervaringskennis. Ik was verwonderd over de opmerkelijke parallellen tussen de context van wat special forces doen, en wij in onze dagelijkse projectpraktijk.”



Kleine signalen opvangen

Projecten succesvol aansturen, begint bij kleine signalen en voortekenen opvangen, bijvoorbeeld van teamleden die betrokkenheid bij het project verliezen. Peter: “De consequenties van laag commitment en afnemende inzet en kwaliteit werden duidelijk. Geen fijn idee als de betreffende ploeg net jouw veilige aftocht uit de vijandelijke linies aan het voorbereiden is.”

Uitslaande brand

De parallel met onze eigen wereld ligt voor de handen. Grote hoeveelheden informatie en de stevige druk vanuit de omgeving vragen steeds opnieuw om besluiten en acties. Zwakke signalen in of rond het project schuiven we opzij tot het wat rustiger wordt. Maar helaas wordt het niet zomaar rustiger. Peter: “Het gevolg is dat de kleine signalen groeien en sterker worden totdat je ze niet meer kunt negeren. Dan is het kwaad vaak al geschied. De les: onderken tijdig en handel toepasselijk op datgene wat van belang is als je wilt voorkomen dat een beginnend vuurtje een uitslaande brand wordt.”

In het commandocentrum

Projectmanagers gaan gemakkelijk mee in de werkwijze van special forces, stellen Frans, Karin en Peter eensgezind. “We voelden ons direct aangesproken bij een beroep op onze actiebereidheid. Als projectmanager zit je immers in het commandocentrum. Continu wordt een beroep gedaan op je leiderschap. Juist dan is het ontzettend moeilijk om niet onmiddellijk je eigen oplossing na te jagen. Als je even op je handen kunt blijven zitten, dan levert je dat uiteindelijk een veel beter resultaat op.”

Resultaat halen we alleen? Samen!

In de Challenge voel je dat de kracht van de special forces uiteindelijk bestaat uit vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, je eigen competentie en ervaring – en vooral in je team. Samen ben je tot veel meer in staat dan je alleen ooit zult bereiken. Karin: “Je bereikt het niveau van vertrouwen door met elkaar de opdracht te oefenen. Niet één keer, maar vaak. En wij projectmanagers maar denken: “Nog een keer oefenen? Dat hoeft toch niet! De opdracht is toch duidelijk? En: ‘Nog een keer navragen en controleren? Dat maakt de zaak toch alleen maar complexer?’ Maar als je een actie perfect moet uitvoeren, dan zit daar nu net het verschil.”

Ingesleten routines en afspraken

In actie weet je altijd zeker dat je elkaar uit het oog verliest, de communicatie erg lastig is en de werkelijkheid anders is dan je verwacht had. Als het erop aankomt, moet je als team op elkaar kunnen rekenen en terug kunnen vallen op ingesleten routines en afspraken. “In een vertrouwd en competent team is improviseren op basis van routine je zekerheid in onzekere situaties.”

Geïnteresseerd of meedoen?

Wil je deelnemen aan de volgende Leadership Challenge of de Challenge organiseren in je eigen project? Met al je vragen over deze Special Forces Mission voor projectmanagers kun je terecht bij FransKarin of Peter.

Reageer

Ook interessant

  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer