Marie-Jeanne Kleemans over haar deelname aan Brugprogramma 6

  • 26 maart 2015
  • Jenny Kamstra

In april hopen zestien deelnemers aan het Brugprogramma 6 hun Proeve in ontvangst te nemen. Marie-Jeanne Kleemans is één van hen. Ze vertelt over haar reden voor deelname, haar ervaringen met het programma en haar verwachtingen van de laatste module, over dialoogkracht.

Marie Jeanne Kleemans. Foto: Wiebke Wilting

Marie Jeanne Kleemans. Foto: Wiebke Wilting

“Bij Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag ben ik opdrachtgever voor projecten en programma’s in de openbare ruimte. Voorbeelden zijn het verkeerscirculatieplan voor een autoluwe binnenstad, de herinrichting van het einde van de Utrechtsebaan en de Haagse Loper, de route van tussen CS en Spui. Alles wat geen vastgoed is. Mijn afdeling huurt projectmanagers in om de projecten uit te voeren. Ik doe dit werk nu bijna vijf jaar. In 2003 ben ik voor de gemeente komen werken.”Inhoudelijk én met jezelf bezig zijn

“Voor het Brugprogramma ben ik enthousiast gemaakt door een collega. Dat was in een tijd dat op een kruispunt stond. Wil ik iets anders gaan doen of mij juist verdiepen? Het werd het laatste. Daarbij was doorslaggevend dat de collega aangaf dat hij in het Brugprogramma vakinhoudelijk was bezig geweest én met zichzelf. Van die aanpak was ik gecharmeerd – en bovendien zag ik de collega positief veranderen toen hij de opleiding volgde. Ik heb nog getwijfeld om het Kernprogramma te gaan volgen, maar daar moet je een scriptie schrijven, en dat spreekt mij nu minder aan.”

Meer rust, meer overwicht

“Jammer dat het er op zit met de bijeenkomsten. In april krijgen we als het goed is allemaal ons certificaat. Het Brugprogramma ervaar ik in het algemeen als positief. Het mag soms wel iets uitdagender wat mij betreft. Soms denk ik ‘nu ben ik er’, en word ik vervolgens teruggeworpen. Vooral van de sprekers leer ik heel veel. Ik wil vooral rustiger worden en meer overwicht krijgen, Anderen geven aan mij soms te springerig, te beweeglijk te vinden, dat kan onrustig overkomen. Andere leerdoelen zijn meer delegeren en mij minder druk maken om fouten, en ambitieus blijven. Blijven sturen, maar meer de richting aangeven dan er bovenop te zitten. Als ik een carrièreswitch maak, wil ik het liefst projectdirecteur worden en een groot project draaien: à la Rotterdamsebaan of Noord/Zuidlijn.”

Module dialoogkracht

“De laatste module gaat over dialoogkracht. Het gaat over leren om een gezamenlijk doel te bereiken. Waar komen we in het midden uit? Hoe voorkom je dat dialoog discussie wordt? Als je mijlenver uit elkaar staat, is het zo moeilijk om in dialoog te gaan. Ik ben nog even in de weer met het huiswerk over de verschillen tussen dialoog en discussie.”

En, hoe was het?

“Heel goed, en minder emotioneel dan ik dacht. Het was dan wel de laatste keer dat we in deze constellatie bijeenkwamen, maar ik heb nog niet echt het gevoel dat het voorbij is. Komt natuurlijk ook door de Proeve die we nog moeten afleggen. Ik merk wel dat ik de rust die ik zoek heb gevonden. Ik delegeer meer, ben minder krampachtig en heb meer vertrouwen dat het óók goed komt als ik zaken uit handen geef. Het mooist in deze module vond ik de sessie over het eigen leerdoel. Het bevestigde voor mij dat inhoud hartstikke belangrijk is, maar dat juist met z’n allen nadenken over wie je bent en waar je naartoe gaat zo veel waarde heeft. Praten over je persoonlijke ontwikkeling, ik beveel het van harte aan.”

Aan de slag met de argumentenladder

“Twee sprekers sprongen er voor mij uit dit keer. Suzanne Weusten van De Argumentenfabriek Denkacademie heeft ons verteld over de werking van gedachten, of je bewust of onbewust beslissingen neemt. Dat laatste is het geval zo bleek – en wel voor 95%. Verder hebben we gewerkt met de argumentenladder, waarmee je orde aanbrengt in je eigen gedachten en die van anderen. Het helpt bij besluitvorming.”

‘Je hoeft niet altijd te overtuigen’


Peter van der Geer, oprichter en partner van Debat.nl, ging in op de verschillen tussen dialoog en debat. Dat we heel vaak argumenten uitwisselen in plaats van dat we samen tot iets komen. Je hoeft niet altijd te overtuigen. Beter is het om lsd toe te passen: luisteren, samenvatten en doorvragen, en om oprechte interesse in de ander te tonen. Erg leerzaam was de oefening waarin je alleen maar vragen mocht stellen. Zo opmerkelijk om te constateren dat je al snel overgaat tot suggestieve vragen.”

Cadeautjes uitwisselen

“Een bijzonder onderdeel was de uitwisseling van de cadeautjes die de deelnemers voor elkaar hadden gekocht. Ieder kreeg er drie, steeds van een andere deelnemer. Het ging niet zozeer om het geschenk, maar om de gedachte erachter. Wat opviel waren de mooie woorden bij elk cadeau. Iedereen had echt moeite gedaan iets persoonlijks te kopen. Vrijwel alle cadeaus pasten perfect bij de ontvanger. Heel typerend voor het Brugprogramma vind ik dat. Ik ga het missen.”

Meer weten over het Brugprogramma?

Dit is het laatste interview met een deelnemer aan Brugprogramma 6. We kijken uit naar een feestelijke certificaatuitreiking met alle geslaagden. Meer te weten komen over het Brugprogramma kan hier. Of neem contact op met Luc Boekesteijn via Luc@neerlandsdiep.nl of 06-51351150.

Reageer

Ook interessant

  • Verslag Nd Teams 2022 – Memory of the Future

  De glazenbol om in de toekomst te kijken bestaat nog niet. Maar de teams die dit jaar meededen aan Nd Teams 2022 kregen wel de kans om een eigen toekomstscenario te maken. Die kans grepen de aanwezige teams met beide handen aan op 21 april in de industriële omgeving van DeFabrique in Utrecht. Scenariodenker […]

lees meer
  • Nd Masterclass over de morele kanten van de bouwopgave

Nd Masterclass over de morele kanten van de bouwopgave: “Geïnspireerd om waarden te gaan bespreken met mijn team.”   Onlangs organiseerde Neerlands diep voor haar netwerk weer een fysieke Masterclass in Rotterdam. Met een prachtig uitzicht op de Erasmusbrug vanuit Hotel Nhow werden deelnemers vanuit o.a. Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, Gemeentes en ProRail een paar dagen uitgedaagd […]

lees meer
  • Nieuws
  • Team De Entree neemt afscheid van Neerlands diep: “Wat écht het verschil maakt zijn de mensen die er zitten.”

  Met project De Entree vernieuwt de gemeente Amsterdam sinds 2018 het gebied aan de centrumzijde van station Amsterdam Centraal. Het hele gebied wordt autoluw en aantrekkelijker met meer water en groen. Ook komt er een ondergrondse fietsenstalling voor 7.000 fietsen. In 2017 sloot De Entree aan bij Neerlands diep. Het, tussentijds vernieuwd, projectteam blikt […]

lees meer