Manon Raats: “Met dialoog en kennisdelen moet je grenzen opzoeken”

  • 26 oktober 2016
  • Florence Tonk

Het is het einde van zo’n beetje de warmste werkdag van het jaar als Manon Raats energiek als altijd, aanschuift voor een interview. Als communicatiemanager is zij vanaf het begin betrokken geweest bij Neerlands diep, daarvoor zes jaar bij Kennis in het Groot. Na acht jaar is het tijd voor een nieuwe stap. We kijken samen terug én vooruit. Waarom moeten grote projecten blijven investeren in kennisdelen? Waarom is communicatie zo belangrijk voor het werk in projecten? Grote projecten zijn altijd dynamische, drukbezette organisaties. Hoe blijven we hun managementteams informeren, inspireren, prikkelen en aan elkaar verbinden? Manon geeft haar kijk op de zaak.

Kennisdelen in praktijk: Manon neemt collega's van andere projecten mee naar de Noord/Zuidlijn. Foto: Nina Albada Jelgersma

Kennisdelen in praktijk: Manon neemt collega’s van ProRail mee naar de Noord/Zuidlijn. Foto: Nina Albada Jelgersma

“Het prikkelen van de geest stond altijd voorop,” zegt Manon over haar werk voor zowel Neerlands diep als Kennis in het Groot. “We komen niet met pasklare antwoorden maar zoeken onderwerpen die relevant zijn voor het netwerk en maken vervolgens altijd de koppeling naar de dagelijkse projectpraktijk. Projectmensen zijn gedreven, altijd op zoek naar manieren om een project beter te maken. Daar wil Neerlands diep op aansluiten.”

Maatschappelijke trends

Projecten en organisaties zijn voortdurend in transitie, ook de samenleving, politiek, economie zijn continu in verandering, steeds sneller lijkt het soms wel. Dat heeft grote invloed op het reilen en zeilen van grote projecten. Hoe houden projectmanagers en -directeuren dat bij? “Dat doen ze in de programma’s en activiteiten van Neerlands diep. Hier zijn wetenschappers en experts bij betrokken die maatschappelijke en technologische trends bijhouden en duiden. Ook in onze nieuwsbrief komen regelmatig wetenschappers aan het woord.” Dat vindt ze belangrijk want Neerlands diep is een Academie dus de wetenschap krijgt daarbinnen een duidelijk gezicht.

Interview met prof. Marcel Hertogh van TU Delft op onze site neerlandsdiep.nl

Interview met prof. Marcel Hertogh van TU Delft op onze site neerlandsdiep.nl

Reputatie gebaseerd op waarden

Het draait bij Neerlands diep om de inhoud, maar al snel volgt ook de communicatie en de vorm, zegt Manon. “Het gaat ook om de stijl waarin je communiceert, de onderwerpen die je selecteert. Die baseren we stuk voor stuk op de waarden van het merk Neerlands diep: verrijken, verdiepen, verbinden en vernieuwen. Aan het einde van elk jaar keek ik of alle vier de waarden voldoende waren ontwikkeld binnen onze communicatie.” De term ‘merk’ is nog best een beetje controversieel binnen de overheid, beaamt ze. Maar toch is het een goed instrument om een organisatie een identiteit te geven, een reputatie op te bouwen gebaseerd op waarden. Dat dit gelukt was, merkte ze toen ze in Limburg een presentatie gaf over communicatie. “Ik noemde Neerlands diep en iemand in de zaal zei: ‘O dat is die academie voor complexe projecten. Goeie site, aparte naam.’ Toen wist ik: mijn werk zit erop.”

Actieve dialoog

Een van de ideeën die Manon graag achterlaat bij haar collega’s van Neerlands diep is de actieve online dialoog. “De website uitbouwen tot een interactief, online kennisplatform waarop mensen ook vragen kunnen stellen. Denk aan het interview met Jaap Balkenende en wat hij ter sprake bracht over de neiging van aannemers om steeds meer werk uit te besteden aan steeds meer, kleinere onderaannemers. Dat artikel is één van de best gelezen artikelen van onze site, heeft veel reacties opgeleverd en werd veel gedeeld op sociale media. Het is goed om daar vervolgens een fysiek gesprek in Diepgang-bijeenkomsten over te hebben binnen het eigen netwerk.  Maar waarom zouden we Jaap niet ook online laten sparren met mensen van buiten, bijvoorbeeld die aannemers zelf? Bouw- en infraprojecten worden tenslotte gebouwd door opdrachtgevers én opdrachtnemers. Door dit soort visies online te delen, bereik je een grotere groep. Het zichtbaar maken van diverse meningen en dialoog hierover hebben, kan zo bijdragen aan de ontwikkeling van vak projectmanagement. Daar zie ik kansen voor Neerlands diep.

Lastige onderwerpen

Met dialoog en kennisdelen moet je grenzen op zoeken, vindt Manon. Mensen leren door over grenzen heen te kijken en ‘out of the box’ te denken.  “Daarom is het belangrijk dat Neerlands diep haar onafhankelijke positie behoudt. Alleen zo kun je ook ongemakkelijke gesprekken blijven voeren en lastige onderwerpen ter sprake brengen: waar liggen de zorgen van projectmanagers? Waar is het fout gegaan en waarom? Wat kunnen we daar allemaal van leren? Door Neerlands diep apart te positioneren kun je lastige vragen blijven stellen.”

Dynamiek van grote projecten

Manons ervaring als communicatieadviseur bij grote projecten als de Betuweroute en de Noord/Zuidlijn, is erg belangrijk geweest in haar werk voor Neerlands diep. “Ik ken de dynamiek van grote projecten, weet goed wie de doelgroep is en heb een netwerk in die wereld.” Dankzij haar werk in grote projecten, weet ze hoe ze de doelgroep moet aanspreken, wat hen beweegt, prikkelt. “Bij de Betuweroute zat kennisdelen in mijn portefeuille als communicatieadviseur. Van daaruit is destijds Kennis in het groot (King) ontstaan. Dat was ook een superleuke tijd, écht pionieren onder een hele visionaire en tikkeltje excentrieke directeur, Han van Gelder. Daaruit zijn onder andere de spiegels ontstaan die Neerlands diep nog steeds inzet.”

Brochure Spiegel van Kennis in het groot. De methodiek, waarbij 'vakcollega's bij elkaar in de keuken kijken', wordt door projecten nog steeds veel ingezet. Ontwerp: Gumtree

Brochure Spiegel van Kennis in het Groot. De methodiek, waarbij ‘vakcollega’s bij elkaar in de keuken kijken’, wordt door projecten nog steeds veel ingezet. Ontwerp: Gumtree

Wat wil je projectmanagers op het hart drukken als het gaat om kennismanagement?

“Onderschat niet hoe waardevol leren en het delen van kennis is. Zorg dat je budget vrijmaakt en blijft investeren in vastleggen van de kennis uit je project en het evalueren van ervaringen. Bovendien is kennisdelen ook leuk! Het maakt mensen trots om bijzondere ervaringen en opgedane kennis te delen met collega’s. En anderen kunnen hier veel baat bij hebben.”

Waar moeten grote projecten volgens jou op letten als het gaat om communicatie?

“Je dagelijkse projectpraktijk heeft heel veel baat bij actieve communicatie gebaseerd op een goede communicatiestrategie. Contact met de omgeving, de verschillende stakeholders, alles gaat soepeler met een goede communicatiestrategie mede gebaseerd op kernwaarden. En in grote projecten ben je er niet met alleen omgevingscommunicatie. Daar moet je echt op alle aspecten inzetten: ook interne communicatie, corporate communicatie, media, online. Dat heeft alles te maken met de steeds mondiger wordende burger. Je moet niet alleen maar willen zenden maar ook de dialoog willen aangaan. Investeren in communicatie heeft een toegevoegde waarde voor al je relaties: de gemeente, toeleveranciers, aannemers. Als je een goede reputatie hebt, wil iedereen zich aan je verbinden. Hetzelfde geldt voor Neerlands diep. Het is niet alleen maar een goed interview op de homepagina en dat dit bezoekers op je website levert. Mensen delen het via social media, vertellen er over of sturen het door. Zo kunnen meer mensen geïnteresseerd raken in wat je te bieden hebt. Het is bouwen aan je reputatie.”

Campagne Ooooopen Dag voor Noord/Zuidlijn waarbij eigen medewerkers het gezicht waren én de brochure over het tunnelboren waarbij de boorders het verhaal vertelden. Ontwerp: Launderette Foto: Frank Lodder

Campagne Ooooopen Dag voor Noord/Zuidlijn waarbij eigen medewerkers het gezicht waren én de brochure over het tunnelboren waarbij de boorders het verhaal vertelden. Ontwerp: Launderette. Foto: Frank Lodder

Waar gaan we je in de toekomst tegenkomen?

“Ik werk voor verschillende opdrachten. Zo mag ik werken aan één van de mooiste projecten van Nederland: de Noord/Zuidlijn. Naast communicatie ook meer en meer voor (interne) cultuurverandering trajecten omdat ik merk dat beide hand in hand gaan. En ik blijf een projectendier. De dynamiek die er binnen projecten speelt, het enthousiasme, de bevlogenheid. Samen dingen bouwen, dat is mijn achtergrond en het drijft me voort. Nu ik meer ervaring heb leer ik dat beter zien en erkennen; dat ik een bouwer ben die graag dingen neerzet met durf!

 

Op dinsdag 22 november organiseren we een middag rond het thema ‘Projectcommunicatie, bijna 10 jaar verder’. Samen met een expertpanel, onder andere met de bij Neerlands diep betrokken, hoogleraar cultuurmanagement, prof. dr. Marcel Veenswijk kijken we terug op 10 jaar kennismanagement en communicatie. Ook blikken we vooruit naar de toekomst van projectcommunicatie. Manon neemt dan samen met Jenny Kamstra afscheid van Neerlands diep. Wil je erbij zijn? Schrijf je dan in. 

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer