Nd Duurzaamheidschallenge: Ga jij ook voor duurzaam?

 • 22 november 2018
 • Maarten Kraneveld

Neerlands diep start op 24 januari 2019 een duurzaamheidschallenge voor deelnemers en alumni van Nd Brug, Nd Kern en Nd Top en betrokkenen uit het Nd Projectennetwerk. In deze challenge werk je aan een concrete uitdaging rond de verduurzaming van jouw project. Je werkt samen met een verbeterteam en wordt hierin begeleid door Neerlands diep. Met deze challenge geven we concreet invullingen aan de oproep in het op 10 oktober jl. verschenen Manifest versnelling duurzame bouw- en infraprojecten. Ga jij ook voor duurzaam?

Wil je meedoen? Doe eerst onderstaande test

Test of je geschikt bent om mee te doen aan de challenge, beantwoord de volgende 10 vragen met ja of nee:
 1. Ben jij deelnemer of alumnus van een van de programma’s van Neerland diep en/of ben jij werkzaam voor een van de projecten die zijn aangesloten bij het Nd Projectennetwerk?
 2. Wil jij ook bijdragen aan het versnellen van de verduurzaming van projecten?
 3. Heb jij binnen jouw project een verduurzamingsopgave of heb je de ambitie om deze aan jouw project toe te voegen?
 4. Ervaar je het als een uitdaging om deze verduurzamingsopgave te realiseren?
 5. Ben je bereid om deze uitdaging aan te gaan?
 6. Wil je het netwerk van Neerlands diep benutten om jou een stap vooruit te helpen in jouw uitdaging?
 7. Ben je nieuwsgierig om te ervaren wat dit voor jou en je project kan opleveren?
 8. Ben je bereid om tijd te investeren in het doorgronden en begrijpen van de onderliggende dynamieken en patronen die de verduurzaming van projecten bevorderen dan wel belemmeren?
 9. Ben je bereid om tijd te investeren om tot gedragen en bestendige oplossingen te komen, waar ook jouw collega’s met vergelijkbare verduurzamingsopgaven van kunnen profiteren?
 10. Ben je bereid om met en van elkaar te leren om tot versnelling van de verduurzaming van onze projecten te komen?
Heb je alle 10 bovenstaande vragen met “ja” beantwoord? Dan is de Nd Duurzaamheidschallenge echt iets voor jou!

Wat houdt de Nd Duurzaamheidschallenge in?

De Nd Duurzaamheidschallenge is op de eerste plaats een uitdaging, voor je zelf, je projectteam en je organisatie. Samen met een zelf samengestelde verbeterteam gaan jullie de uitdaging aan.  We begeleiden jullie om te werken vanuit concrete verduurzamingsvraagstukken uit jullie eigen praktijk en gaan op zoek naar de oorzaken van (systeem)belemmeringen die (het versnellen van) de verduurzaming van projecten in de weg staan. Vanuit die belemmeringen gaan we op zoek naar bestendige oplossingen om ruimte te creëren om te kunnen doen wat nodig is.

“Soms denk je wel, wat gaat het langzaam. Maar ik ben ermee opgehouden 
me daaraan te ergeren. Ik probeer het echt vooral te begrijpen.”
Klimaatwetenschapper Heleen de Coninck, NRC zaterdag 6 oktober 2018

Wat vraagt meedoen van jou als deelnemer?

Deelnemen betekent dat je je in elk geval committeert aan het volgende:
 • Je formeert een verbeterteam van tenminste 3 mensen waarin verschillende perspectief op de uitdaging zo goed mogelijk geborgd zijn. Dat wil zeggen, mensen die voor verschillende organisatieonderdelen werken (bijvoorbeeld: project, lijn, beleid, beheer, etc.).
 • Je benadert minimaal 1 manager c.q. leidinggevende om als promotor jouw verbeterteam in het verbeterproces te ondersteunen.
 • Het verbeterteam neemt deel aan elk van de onderstaande bijeenkomsten (zie tabel).
 • Je bent bereid om je verbeteruitdaging en de resultaten van je verbeterteam te presenteren aan de Toekomstraad, een raad van directeuren en deskundigen, tijdens de bijeenkomsten in januari en juni.

Het traject heeft een cyclische werkwijze. Dat betekent dat de verbeterteams continu werken aan het probleem(bewustzijn), het doel(beeld) en alternatieve oplossingsrichtingen. Maandelijks reflecteren jullie als teams op elkaars voorlopige resultaten, stellen elkaar vragen en geven impulsen voor het vervolg.

 

Activiteiten Datum Tijd
Kick-off in het LEF 24 januari 2019
25 januari 2019
9.00 – 21.00
9.00 – 13.00
Online reflectiesessie 15 februari 2019 1,5 uur op n.t.b
tijdstip
Live reflectiesessie in het LEF 15 maart 2019 9.00 – 21.00
Online reflectiesessie 12 april 2019 1,5 uur op n.t.b
tijdstip
Live reflectiesessie in het LEF 17 mei 2019 9.00 – 21.00
Eindsessie 25 juni 2019 14.00 – 17.00

 

Wat levert meedoen op?

Door deel te nemen aan de Nd Duurzaamheidschallenge creëer je voor jezelf, voor je projectteam en voor je organisatie een geweldige mogelijkheid om:
 • Beter inzicht te krijgen in het systeem waarbinnen jij en je collega’s de verduurzaming van projecten tot stand (moeten) brengen;
 • Via een gezamenlijke probleemanalyse vanuit meervoudig perspectief tot meer onderling begrip te komen;
 • Nieuwe richtingen te ontdekken voor bestendige en gedragen oplossingen voor het wegnemen van hardnekkige belemmeringen die het verduurzamen van projecten in de weg staan;
 • Hierbij kostenloos ondersteunt te worden door de support, meedenkkracht en creativiteit van collega-verbeterteams, inspiratoren, promotoren, de Toekomstraad en vele anderen;
 • Hiermee niet alleen je eigen project, maar ook andere projecten te helpen om de verduurzaming te versnellen;
 • Een positieve impuls te geven aan de onderlinge betrokkenheid en samenwerking op het vlak van verduurzaming en daarmee veel positieve (en duurzame) energie los te maken;
 • Een concrete bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze wereld.

Wat beogen we op lange termijn te bereiken?

Met de Nd Duurzaamheidschallenge geven we concreet handen en voeten aan de oproep in het op 10 oktober 2018 aangeboden Manifest tot versnelling verduurzaming bouw- en infraprojecten om te versnellen door te verbinden. Wij willen een brede beweging creëren van collega’s die zich bewust zijn van de noodzaak om de verduurzaming van projecten te versnellen en die zich daar voor sterk maken. We hebben een fantastisch netwerk en dat gaan we inzetten door onder meer voor elk verbeterteam op zoek te gaan naar een alumnigroep van Nd Brug, Nd Kern of Nd Top, die bereid is om het vraagstuk van dit team te adopteren. Dit houdt in dat de alumni hun denkkracht en creativiteit beschikbaar stellen om het team in hun ontwikkeltraject te ondersteunen.

Ga jij de challenge aan?

Je kunt je inschrijven voor de Nd Duurzaamheidschallenge via deze link. Ga jij de challenge aan?  Wil je meer weten over de challenge, neem dan contact op met Steven van Luipen via steven@neerlandsdiep.nl.

Inspiratie

Voor diegene die niet in de gelegenheid zijn om deel te nemen aan deze challenge, maar wel nieuwsgierig en op zoek zijn naar inspiratie op het gebied van verduurzaming van projecten? Op 25 januari is ter afronding van de kick-off een brede bijeenkomst. Daarnaast lanceerden we eerder al de onlineserie ‘Gaan voor Duurzaam’ waarin we de ultieme duurzaamheidslessen op halen bij projecten uit ons netwerk. Bekijk hier alle tot nu verschenen afleveringen voor een kijkje in de keuken bij andere projecten.

Reageer

Ook interessant

 • Nieuws
 • Lancering nieuwe onlineserie Gaan voor Duurzaam – Aflevering 1: De Afsluitdijk

Duurzaamheid krijgt ook binnen Neerlands diep steeds meer plek. Met de zes-delige onlineserie ‘Gaan voor Duurzaam’ wil Neerlands diep op een dynamische manier haar achterban aanzetten om duurzaamheidsmaatregelen effectiever toe te passen in projecten. De eerste aflevering van de serie is bij De Afsluitdijk.

lees meer
 • Nieuws
 • Gaan voor Duurzaam: Aflevering 2 – 7 Square Endeavour

In de tweede aflevering van Gaan voor Duurzaam zijn we op bezoek zijn bij 7 Square Endeavour, een project over de verduurzaming van het Schouwburgplein in Rotterdam. Wij spraken Asmae Belhirch, programmamanager Duurzaamheid van Gemeente Rotterdam en Yoeri Schenau, manager duurzaamheid van Arcadis.

lees meer
 • Nieuws
 • Gaan voor Duurzaam: Aflevering 4 – Driebergen-Zeist

Voor de vierde aflevering in de reeks gingen we op bezoek bij de Stationsgebied Driebergen-Zeist. Waar midden in het groen een duurzaam station wordt ontwikkeld. We spraken Karin van Helmond (ProRail) en Guido Nijenhuis (BAM).

lees meer