Wat de kracht van een driehoek is? Dat ervaren de deelnemers aan de Nd Topics op dinsdag 25 september heel direct. Ze worden immers niet alleen bijgepraat over Integraal Projectmanagement (IPM) en de achtergronden en toepassingen ervan. In een praktijkcasus beleven ze de werkwijze in de praktijk. En ze verlaten Utrecht niet met lege handen. Voor wie het boek van Freek Wermer thuis nog eens openslaat, heeft Integraal Projectmanagement (IPM) geen geheimen meer.
![](http://neerlandsdiep.nl/wp-content/uploads/2018/06/Freek-Wermer-boek-1800x1170.jpg)
Freek Wermer Foto: Jorrit ’t Hoen
Hoeder van IPM
De dynamiek van een projectteam is tastbaar in het Centraal Museum. De rolhouders houden zich tijdens de IPM Game niet alleen bezig met hun eigen aandachtsgebied, maar denken ook mee over het project als geheel. Ze verbeelden daarmee in het slotdeel van deze Nd topics mooi het gedachtegoed van IPM: het integraal afwegen van de verschillende belangen in een project.
Freek Wermer ziet het goedkeurend aan. De specialist projectmanagement bij Rijkswaterstaat stond in 2006 aan de wieg van IPM. En hoewel hij niet de ‘moeder’ is, ontwikkelde hij zich in de loop der jaren wel tot hoeder van de werkwijze. Het maakt dat Wermer de aangewezen persoon is om een boek te schrijven over IPM en de praktijkervaringen hiermee. De kracht van een driehoek, uitgebracht onder de vlag van Neerlands diep, wordt tijdens deze Nd Topics gelanceerd. In precies zes minuten en veertig seconden vat Wermer de inhoud van zijn boek samen aan het begin van de bijeenkomst. Een zaal vol projectmedewerkers met én zonder ervaring met IPM hangt aan zijn lippen. Een kersverse medewerker van de gemeente Amsterdam die “wil leren van de Groten”, wordt op zijn wenken bediend.
Allereerst jammer dat ik persoonlijk niet aanwezig was. Ik lees in de korte samenvatting veel gelijken in het ontwikkelen van het ipm model binnen het ingenieursbureau van Den Haag.
Leuk artikel dat zeer motiverend werkt