Projectmanagement is 100 procent topsport

  • 11 februari 2016
  • Jenny Kamstra

Het vak projectmanagement is topsport en dat vraagt om fysieke en mentale fitheid. Om alertheid, scherpte, weerbaarheid en vakmanschap. Zijn projectteams ‘fit for the job’? Met die vraag in het achterhoofd treffen zo’n 160 deelnemers elkaar op 28 januari voor Nd Fit, het jaarlijkse team-event van Neerlands diep.

IMG_9223 copy

Topscheidsrechter Björn Kuipers vertelt hoe hij fit for the job blijft.

Opwarmertje

De dag begint met aandacht voor een goede balans tussen werk en privé, want juist daarmee blijf je fit. Peter Kuijper neemt de aanwezigen mee in de wereld van de energizers. In groepen oefenen ze met vier energizers: werkleven, passie, slapen en ontspanning. De groep ‘werkleven’ begint met het opblazen van een ballon. ‘Hoeveel druk ervaar jij in je werk?’ De ballon functioneert als een metafoor voor de mate van druk die mensen ervaren. Peter Kuijper: “Er is objectieve druk – de echte deadlines – en subjectieve druk – hoe druk je jezelf maakt zonder dat het iets aan je hoeveelheid werk verandert.” Nadat iedereen de subjectieve druk uit de ballon laat ontsnappen, blijft er bij de meesten maar een klein ballonnetje over. Een eyeopener om de dag mee te beginnen.

Deelnemers luisteren naar Peter Kuijper met gevulde ballon in handen.

Deelnemers luisteren naar Peter Kuijper met de op dat moment nog met subjectieve druk gevulde ballon in handen.

Topscheids

“Fit for the job, dat moet je zijn als internationale topscheidsrechter,” vertelt Björn Kuipers in zijn energieke en persoonlijke presentatie. “We hebben 16 miljoen bondscoaches in Nederland en die kijken allemaal mee naar mijn beslissingen.” Kuipers toont complexe spelmomenten uit interlands die de snelheid en spanning van zijn vak als scheidrechter illusteren. In luttele seconden neemt hij beslissingen met grote gevolgen voor wedstrijden én voetballers.

Om op topniveau te functioneren heeft Kuipers een fysieke en mentale topconditie nodig én een geweldig team, zowel thuis als op het veld. Hij laat de zaal meeluisteren mee door zijn ‘oortje’ tijdens een wedstrijd: “Rode kaart, gele kaart?! Nee geen rood!” roept een van zijn teamleden vanaf de zijlijn. Kuipers: “Uiteindelijk gaat het me niet om de overtreding maar om het teamwork.” Ook in zijn eigen supermarkt in Oldenzaal is dat teamwork cruciaal: “In alles wat ik doe draait het om de juiste mensen op de juiste plek.”

Positiviteit werkt

“Projectmanagement is 100 procent topsport,” zegt Björn Kuipers tegen de projectteams in de zaal. Hij ziet veel raakvlakken met arbitrage. Je moet de spelregels goed kennen maar niet teveel in protocollen blijven hangen. Ook moet je mensen de ruimte durven geven en schouderklopjes uitdelen, zegt de topscheidsrechter. “Positiviteit werkt. Zwakke afdelingen moet je niet schoppen maar supporten.” Hij spreekt hier ook uit ervaring als manager van een supermarkt met 260 medewerkers waar na een recente verbouwing niet alle teams even goed presteerden. Met extra steun en aandacht voor zwakkere afdelingen trok Kuipers de zaak binnen zes weken vlot.

De scheidsrechter demonstreert met een aantal mensen uit de zaal een rode-kaart situatie. “Ook momenten van twijfel horen bij het vak.” Sterke teams, kunnen dit aan. Het zijn teams waarin mensen elkaar herkennen, erkennen, elkaar aanvullen, accepteren en vertrouwen. Teams die trots zijn op wat ze samen klaarspelen. “Trots maakt teams super sterk.”

Björn Kuipers toont waarom hij zijn team nodig heeft om alles dat op het veld gebeurt te kunnen zien.

Björn Kuipers toont waarom hij zijn team nodig heeft om alles dat op het veld gebeurt te kunnen zien.

Samen scrummen

Tijdens Nd Fit kunnen deelnemers kiezen uit 10 verschillende workouts. De powertraining ‘Agile en scrum’ met Gidion Peters is er een van. Deze termen komen oorspronkelijk uit de rugbysport maar worden ook gebruikt voor werkmethodieken in projectmanagement. Scrum is daarbij een van de methodes die valt onder ‘agile’, een manier van projecten managen waarbij zelfsturende teams in korte cycli –sprints – en met veel visuele ondersteuning plannen, het resultaat beoordelen en eventueel bijsturen. Om dit concreet te maken gaan deelnemers in groepjes met de methodieken aan de slag. Ze gebruiken drie voorbeeldprojecten: een tijdelijk stationsgebouw in Assen, een woon-zorgcomplex in Wemeldingen en het grootste drijvende zonnepark in Japan. Door samen ambities te stellen, projectthema’s te kiezen en taken te verdelen wordt de methode steeds een stukje helderder. De conclusie na twee uur: sommige onderdelen van ‘agile en scrum’ zijn zeker toepasbaar in de eigen praktijk. Jasper Hentzen van team Stationsoutillage ProRail: “Sommige delen van de scrum en agile-methode bleken we al onbewust toe te passen. Toch zie ik de toegevoegde waarde van enkele elementen. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat we behapbare deelprojectjes concrete eigenaren geven en die benaderen als korte sprints. Nu bekijken we dingen meestal als compleet team. Ook zouden we in ons wekelijkse bijpraatrondje niet alleen vooruit kunnen kijken maar ook een terugkoppeling kunnen geven van wat we al hebben bereikt.”

IMG_1649

Team Stationsoutillage ProRail bij hun agile portfolio.

Denksport

In de workout Denksport gaat het over kennis, (on)zekerheid en vakmanschap. Filosofe en politicologe Fréderique Petit presenteert het gedachtegoed van drie belangrijke filosofen: René Descartes, Aristoteles en Hannah Arendt. Ze begint met Descartes die zich in de 16e eeuw al afvroeg: Wat kan ik eigenlijk zeker weten? Een hele relevante vraag bij de aanleg van publieke bouw- en infraprojecten beamen de deelnemers. “De gemeente wint altijd,” wordt er geroepen als antwoord op die vraag. “Een contract is nooit foutloos,” zegt iemand anders. “Een project loopt altijd anders dan je verwacht,” roept een derde. Met die laatste kan iedereen het eens zijn.

Met vaart en bevlogenheid loopt trainer Petit de deelnemers door het gedachtegoed van Aristoteles en Arendt. Bij alle grote denkers zijn concrete verbindingen te maken met de dagelijkse projectpraktijk. De vier kardinale deugden uit de filosofie–wijsheid, gematigdheid, moed en rechtvaardigheid— vinden veel aansluiting bij de groep. Johan de Wit, technisch manager van SAA A6 is tevreden met zijn keuze voor deze workshop: “Je leert op een andere manier naar je werk en de wereld te kijken. Twijfel is een onderdeel van ons leven en werk. Vanuit de techniek denken wij soms alles te moeten weten maar juist door goed om te gaan met onzekerheden kun je wijze besluiten nemen.”

Cooling down

Aan het einde van de dag doet Manon Raats een cooling down oefening met de hele groep en praten de projectteams bij met een hapje en drankje. Na een dag vol energizers, inspirerende workouts, presentaties en cooling downs staat iedereen weer op scherp.

Lekker strekken tijdens de cooling down.

Lekker strekken tijdens de cooling down.

In beeld

Op onze Facebookpagina hebben we een flinke hoeveelheid foto’s van Nd Fit geplaatst. Likes zijn welkom!

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer