Samen bouwen aan de toekomst

 • 03 februari 2022
 • Saskia Kemperman

‘Samen Bouwen aan de Toekomst’ is de eerste minor in Nederland die zich richt op persoonlijke en professionele ontwikkeling voor studenten civiele techniek en technische bedrijfskunde. Tijdens de minor maken studenten kennis met het gedachtegoed ‘Integraal Projectmanagement’ in de dagelijkse praktijk van toonaangevende bouw- en infraprojecten. Neerlands diep levert, samen met een aantal andere (partner)organisaties, een bijdrage aan deze minor van stichting de Generatie, die aan onder andere de hogeschool van Rotterdam en Amsterdam gevolgd kan worden.

Voor de studenten een mooie kans voor een blik op de toekomst: een mooie inkijk in wat je kunt tegenkomen als je in de publieke sector gaat werken. Voor de alumni en ons als Neerlands diep een kijkje in de belevingswereld van een nieuwe generatie. Tijdens de eerste sessie op de Hogeschool Rotterdam maakten de studenten kennis met wat zij in de praktijk kunnen tegenkomen. Drie alumni van Nd Brug, Nd Kern en Nd Top deelden hun casuïstiek in kleine groepjes met de deelnemers. Dat leverde energieke en betrokken gesprekken op die zicht boden op wat het werken in de publieke sector met zich mee kan brengen. De casuïstiek betrof onder andere de recente hoogwaterproblematiek in Limburg (Waterschap en Rijkswaterstaat), een casus van ProRail waarin de opdracht met de aannemer met wederzijds goedvinden werd stopgezet en een duurzaamheidsvraagstuk met bijbehorende onzekerheden (als opdrachtgever) van het Rijksvastgoedbedrijf.

We zagen glunderende alumni en positieve studenten: “Dit was de meest inspirerende en dynamische vrijdagmiddag die we hebben meegemaakt”. Kortom: een succesvolle eerste bijeenkomst! Samen met de organisatie is dan ook besloten dat Neerlands diep jaarlijks een bijdrage gaat leveren aan deze minor.

Reageer

 1. Annika Hesselink schreef:

  Wat een goed initiatief. Aan de TUD voor Civiele Techniek vindt een soortgelijk initiatief plaats. Hier volgen Studenten de cursus Integraal Ontwerp en Beheer. Daarin werken groepjes studenten (ca, 8-12 studenten) aan een eigen casus uit de infrastructurele wereld (bijv. aanleg snelweg, aanleg woonwijk, aanleg primaire kering enz.) van omgevingsanalyse tot variantenanalyse tot detaillering van het eigen ontwerp. En leren ze samenwerken binnen een projectteam en ruiken ze aan projectmanagement. Zelf ben ik betrokken als opdrachtgever, waaraan per stap de resultaten gepresenteerd moet worden. Dat levert ook heel leuke discussies op, en voor mij een mooie kijk in de belevingswereld van de studenten. Contactpersoon hiervoor is Erik-Jan Houwing (voormalig TM RWS), Erik-Jan Houwing . Misschien leuk om een link mee te leggen.

 2. Luc Boekesteijn schreef:

  Annika, ook een mooi initiatief! De Minor met de Generatie is vooral gelieerd aan projecten van o.a. Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam, Rotterdam en den Haag en Waternet.
  De studenten krijgen wekelijks een dag theorie (IPM), 3 dagen stage en een dag reflectie. Afgelopen vrijdag presenteerden de studenten hun eindopdracht. Leuke daarbij was overigens dat ik daar een aantal alumni van zowel Brug als Kern tegenkwam, die deze studenten vanuit hun organisatie begeleiden.
  Ik herken je opmerking dat het leuk is om een inkijkje te krijgen in de belevingswereld van de studenten. Bijzonder genoeg spelen daar nu al de thema ’s die wij ook bij Neerlands diep van belang vinden.
  We gaan kijken of we een linkje kunnen leggen met de door jou genoemde contactpersoon. Dank voor je reactie!

Ook interessant

 • Nieuws
 • Nd Zomergast 2022: Innoveren in de praktijk

Niet één, maar meerdere zomergasten vulden het programma van Nd Zomergast afgelopen donderdag. Op ‘het toneel’ van NEXT Delft werden we onder begeleiding van Janine van Oosten (Neerlands diep) meegenomen langs verschillende casussen waar geïnnoveerd wordt in de praktijk. Een belangrijk thema waar nog veel te leren valt bleek bij deze enerverende bijeenkomst.

lees meer
 • Waardeer het kritische geluid bij innovatieve projecten

  Soms loopt een project niet zoals het was beoogd. Daar kan de digitalisering een flinke rol in spelen. Vooral wanneer de ontwikkelingen snel gaan en de organisatie er nog niet helemaal op is ingespeeld. Hoe weet je wanneer er ingegrepen moet worden? Want het is niet altijd duidelijk dat er een probleem is. Hiervoor […]

lees meer
 • Verslag Nd Teams 2022 – Memory of the Future

  De glazenbol om in de toekomst te kijken bestaat nog niet. Maar de teams die dit jaar meededen aan Nd Teams 2022 kregen wel de kans om een eigen toekomstscenario te maken. Die kans grepen de aanwezige teams met beide handen aan op 21 april in de industriële omgeving van DeFabrique in Utrecht. Scenariodenker […]

lees meer