De meeste projectorganisaties sturen vooral op techniek, tijd en geld. Er is vaak weinig tijd om door een andere bril naar je project te kijken. Om bijvoorbeeld te kijken met een culturele bril en te observeren hoe mensen met elkaar omgaan. Juist deze bril zette Rik Hoogeveen op voor de scriptie die hij schreef in het kader van het Neerlands diep kernprogramma. Hij keek met een andere bril naar zijn eigen project, de nieuwe boulevard van Scheveningen.
Persoonlijke les
Rik begon zijn observaties in de veronderstelling dat het argumenteren en handelen van projectteamleden rationeel en eendimensionaal samenhangt. Terugkijkend op het onderzoeksproces werd hem duidelijk dat deze veronderstelling geen recht doet aan de complexe werkelijkheid. Zijn belangrijkste, persoonlijke les is dat er niet één enkelvoudige werkelijkheid is, maar dat er – zelfs op individueel niveau – meerdere, culturele werkelijkheden naast elkaar kunnen bestaan die bovendien niet volledig in lijn met elkaar hoeven te zijn.
Mooie kans
Riks observaties en conclusies waren de basis voor een bijeenkomst afgelopen donderdag. Een bijeenkomst waar bijvoorbeeld Sonja Sanders, bouwmanager bij ProRail, aanwezig was. Zij was daar juist ómdat het ging over de menselijke kant. ‘Juist omdat we bij ProRail veel op techniek sturen grijp ik kansen als deze vaak aan.’
Sterke voorbeelden
Rik beschreef de theorie waarmee hij gewerkt heeft en koppelde telkens een voorbeeld van wat hij in zijn eigen project tegen kwam aan die theorie. Sonja hierover: ‘Doordat Rik telkens sterke voorbeelden had bij zijn theorie, merk ik dat de theorie bij mij ook goed is blijven hangen.’ De presentatie die Rik gebruikte tijdens deze bijeenkomst is hier te vinden.
Herkenning
De aanwezigen kwamen, naast Sonja, van onder meer Rijkswaterstaat en de gemeente Den Haag. ‘Zo verschillend als ons werk is, we herkenden de verhalen van Rik allemaal. Dat vond ik eigenlijk heel troostrijk’ aldus Sonja.