Teamprogramma Nd Opgave-impuls: ‘een waardevolle slow lane’

  • 16 april 2025
  • Sharon Fisser

Pieter Willem Timmerman, Projectmanager van onder andere het project Renovatie & uitbreiding Hoogspanningsstation Tilburg Noord (TenneT) stapte met zijn team blanco maar nieuwsgierig het Nd Projectennetwerk in, met als eerste stop: de Nd Opgave-impuls. “Binnen TenneT waren wij het eerste team dat deelnam aan de Nd Opgave-impuls. We hadden dus geen referentiepunt. Neerlands diep was voor ons nieuw, maar de werkwijze maakte ons nieuwsgierig genoeg om deel te nemen. Ik vernam van collega’s dat je als team je blik leert te verleggen naar buiten toe. Iets dat wij met onze opgave wel konden gebruiken.” Of dit ook daadwerkelijk gelukt is voor het team lees je in dit artikel.

Over het project en de opgave

TenneT amoveert, verbouwt en vergoot Hoogspanningsstation Tilburg Noord. Met deze werkzaamheden wordt het mogelijk de 380kV-hoogspanningsverbinding, een ander project van TenneT, hierop aan te sluiten en tegelijkertijd de capaciteit voor netbeheerder Enexis te vergroten. Wanneer het project gerealiseerd is, is de netcongestieproblematiek in de regio opgelost.

In het project van Pieter Willem zit – zoals hij het omschrijft – “eigenlijk alles tegen wat maar tegen kon zitten.” Technische uitdagingen, een omgeving die niet zat te wachten op het project, moeilijkheden rondom het bestemmingsplan van de grond, maar ook ‘buurprojecten’ van TenneT die afhankelijk zijn van de voortgang van dit project.

Impulsteam met deelgenoten

Een team dat deelneemt aan de Nd Opgave-impuls, hoeft niet direct een projectteam te zijn. Vaak nemen Projectmanagers andere stakeholders mee die de opgave een stap verder kunnen brengen. Ook Pieter Willem deed dat. In de directe omgeving van zijn project, is een ander project van TenneT in ontwikkeling, eentje die valt onder een andere afdeling. “In dit programma namen we de Projectmanager van het buurproject mee, om hem beter deelgenoot te kunnen maken van ons project en onze opgave. Dit project is al verder in ontwikkeling en deelt de noodzaak dat ons project zoveel mogelijk volgens planning blijft lopen. Maar tegelijkertijd liepen wij natuurlijk tegen complexe situaties aan in de omgeving, die de planning verstoorden. Juist door hem te betrekken in het programma, kregen we beter inzicht in elkaars projecten.” Pieter Willem zag bij het samenstellen van zijn impulsteam het belang in van project overstijgend samenwerken en het slaan van een brug tussen, in zijn geval, verschillende organisatieonderdelen.

Waardevolle ‘slow lane’

Terugkijkend op de deelname aan het programma benadrukt Pieter Willem vooral de rust en reflectie. “Het is een soort slow lane waarin we uit de dagelijkse rollercoaster werden gehaald om na te denken over wat we deden, waarom en welke invloed dat op de omgeving heeft. Dat is ontzettend waardevol.” Voor Pieter Willem is het duidelijk: “Dit programma is een veilige plek om samen met gelijkgestemde projecten uit verschillende organisaties te leren. Je leert niet alleen over je project, maar ook over en van de andere deelnemende projecten. Waar je in het eerste opzicht weinig raakvlakken met elkaar denkt te hebben, merk je na verschillende verdiepende gesprekken dat eigenlijk elk deelnemend team wel met gelijkwaardige en juist herkenbare complexe uitdagingen bezig is. Dit voelden wij bijvoorbeeld heel sterk met project Binnenhofrenovatie van Rijksvastgoedbedrijf. We zijn twee projecten die ogenschijnlijk in niets op elkaar lijken, maar wanneer we de diepte in gaan komen thema’s als politiek en omgeving in onze projecten sterk met elkaar overeen”.

Geïnteresseerd in deelname met jouw team? Lees meer over het programma via deze link.

Reageer

Ook interessant

  • De flexibele kracht van een multiproject: lessen van de Afsluitdijk

Wat doe je als je een aanpak hebt die werkt, maar waarvan je niet zeker weet waarom – laat staan of het ook elders zou kunnen werken? Die vraag stelde het team van Multiproject Afsluitdijk aan Neerlands diep. Twee jaar eerder is daar, middenin de complexiteit van zeven parallelle projecten op één dijk, een multiprojectaanpak […]

lees meer
  • Nieuws
  • Raakvlakprojecten | praktijkonderzoek van Frans van Wegen

Tien jaar geleden werkte Frans van Wegen, projectmanager bij ProRail (voor projecten tussen Amsterdam, Amersfoort en Utrecht), aan de plaatsing van een vier meter hoog geluidsscherm nabij station Naarden-Bussum. Vlak voor de aanbesteding kwam hij in de trein toevallig een collega tegen die hem vertelde dat op dezelfde locatie vier tot vijf sporen zouden worden […]

lees meer
  • Nieuws
  • Informatieoverdracht van project naar beheer | praktijkonderzoek van Christiaan Caan

In grote infrastructurele projecten draait alles om deadlines, oplevermomenten en zichtbare resultaten. Maar er is één stap die vaak stilletjes naar de achtergrond verdwijnt: de overdracht van informatie van project naar beheer. Zonde, want juist dáár ligt een sleutel tot langdurige veiligheid, kwaliteit én vertrouwen. Wat als we die stap niet langer als sluitstuk zien, […]

lees meer