Tjebbe Ruskamp: ‘Deelname aan het Kernprogramma was een cadeautje’

  • 24 februari 2015
  • Jenny Kamstra

Tjebbe Ruskamp – projectmanager stations bij ProRail – haalde in januari zijn certificaat voor zijn deelname aan het Kernprogramma. Na twee intensieve jaren kijkt hij terug op een leuke, enerverende en leerzame periode. Tjebbe: “De 10 keer drie dagen, waren tien keer een cadeautje.”

Tjebbe Ruskamp bij de certificaatuitreiking

Tjebbe Ruskamp bij de certificaatuitreiking

Was je meteen al zo enthousiast over je deelname aan het Kernprogramma?

“Nou… in het begin moest ik wel even inkomen. Ik denk dat mijn veertien medekandidaten daar hetzelfde over denken; toen we begonnen was het aftasten en kijk je de kat uit de boom. Maar mede door het intensieve programma leer je elkaar snel kennen en ben je bereid je bloot te geven, wat het Kernprogramma alleen maar ten goede komt. Als je je kwetsbaar durft op stellen en kunt toegeven waar je tegenaan loopt, kun je de diepte ingaan. Bovendien bleek dat iedereen op zijn eigen manier problemen had waar hij als projectmanager mee worstelde.”

Wat heb je geleerd van het Kernprogramma?

“Door het Kernprogramma ben ik me nog beter gaan realiseren hoe groot het belang van goede communicatie is. Dat ik op een bepaalde manier over iets nadenk, betekent niet noodzakelijk dat een collega dezelfde gedachtes heeft. Ik probeer daarom nu nog beter af te stemmen. Daarnaast was het Kernprogramma een eyeopener op het gebied van kennisdelen; als mensen zich voor elkaar openstellen en delen wat ze weten kun je zoveel efficiënter werken.”

Was er een gastspreker die er echt uitsprong?

“In principe vond ik het verhaal van vrijwel iedere gastspreker interessant, maar ik heb wel erg moeten lachen om het verhaal van Ernst ten Heuvelhof. Zijn credo is: ‘Wees lui en slim’. Wat hij daarmee bedoelt is dat je als manager het proces voor je moet laten werken in plaats van andersom. Het is jouw taak om goede mensen om je heen te verzamelen en het beste uit ze te halen. Daarbij moet je goed kunnen delegeren en niet altijd alles willen controleren. Ook Job Cohen vond ik een inspirerende spreker. Van hem heb ik voornamelijk meegekregen dat je strubbelingen in een project vooral niet te persoonlijk moet opnemen, het hoort erbij.”

Heb je ook veel geleerd van je andere deelnemers?

“Zeker! Het is natuurlijk heel interessant om te horen hoe het er bij andere overheidsorganisaties als Rijkswaterstaat, de Waterschappen, het Ministerie en bijvoorbeeld de Gemeente Rotterdam aan toegaat. Omdat er op een gegeven moment ook een vertrouwensband ontstaat vertel je het ook als je in een project vast komt te zitten. Ik durf te zeggen dat we de afgelopen twee jaar veel aan elkaar hebben gehad op goede momenten, maar ook als het even tegenzat.”

Zijn het vrienden voor het leven geworden?

“Dat gaat misschien wat ver, maar ik heb zeker een bijzonder leuke club mensen leren kennen die daarnaast ook erg belangrijk voor mijn netwerk zijn geworden. Omdat veel van onze projecten elkaar overlappen is het handig om nu een contactpersoon bij andere organisaties te hebben. De drempel om contact te zoeken is weg. Overigens hebben we 18 juni alweer met elkaar afgesproken. Of het dan alleen eten en drinken wordt? Nou, niet alleen haha. We zijn van plan om Jacco Eltingh uit te nodigen voor een presentatie over zijn succes en doorzettingsvermogen. De bijeenkomst moet tenslotte ook een beetje leerzaam zijn.”

Profiel

Naam: Tjebbe Ruskamp

Functie: Projectmanager stations bij ProRail

Kracht: Een goede communicatie is belangrijk; je moet er niet klakkeloos vanuit gaan dat alles voor iedereen duidelijk is en weet wat er van hem of haar gevraagd wordt.

Valkuil: Soms kan ik te hard van stapel lopen en wil ik al beginnen voordat alle randvoorwaarden goed zijn ingevuld en vastgelegd.

Meer over het Kernprogramma

Wil je meer weten over het Kernprogramma? Lees dan dit. Of neem contact op met programmamanager Marjan Lont via marjan@neerlandsdiep.nl of 06-13265328.

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer