‘Wat drijft mijn gesprekspartner?’ is voortaan de eerste vraag die ik mezelf stel

  • 02 maart 2015
  • Jenny Kamstra

Wie van Amsterdam-Noord met de pont oversteekt naar het Centraal Station, ziet dat de IJzijde van het Stationseiland een metamorfose ondergaat. In 2015 wordt de nieuwe overkapping afgemaakt en worden een busstation en autotunnel in gebruik genomen. Spil in alle bouwactiviteiten is het projectteam IJsei. Manager Projectbeheersing Willem van ‘t Wout: “Wij hebben op dit stukje grond met veel belangen rekening te houden. We hadden er als team behoefte aan onze omgang met stakeholders onder de loep te nemen en te leren hoe we zo effectief mogelijk invloed kunnen uitoefenen.”

Project IJsei. Foto: Truus van Gog

Project IJsei. Foto: Truus van Gog

Vragen

Het Intern Project Management-team plus een aantal experts volgde een dagsessie van het Neerlands diep teamleertraject Praktijk van de Macht en stelde zichzelf de volgende vragen:
– Wat drijft ons persoonlijk en wat drijft ons gezamenlijk in dit project en wat weten we van de drijfveren van onze stakeholders?
– Hebben we goed zicht op onze eigen machtsbronnen en die van partijen waar we zaken mee moeten doen?
– Welke beïnvloedingsstijlen kunnen we inzetten bij het behartigen van onze belangen?

Speeddaten

Willem van ‘t Wout: “Het was een nuttige dag, omdat we een start hebben gemaakt met het versterken van ons gezamenlijk vermogen om invloed uit te oefenen. Dankzij speeddaten konden we uitwisselen wat ons persoonlijk drijft in dit project en wat gezamenlijk. Dat leverde, vond ik, leuke inzichten op en soms verrassende raakvlakken met collega’s. We hebben ook een beter begrip gekregen van de werking van de macht door het analyseren van filmfragmenten en het zoeken van de analogie met ons eigen werk.”

Improvisatie-oefeningen

Technisch manager Roy Dayala realiseerde zich tijdens de bijeenkomst dat het besparen van kosten voor de stad voor hem een belangrijke drijfveer is. “Dat motief is voor mij een krachtige motor, maar het is niet genoeg. De eerste vraag die ik mezelf voortaan stel, is: wat drijft mijn gesprekspartner? Als ik dingen voor elkaar wil krijgen, moet ik dat weten. De verleiding is groot om de ander direct met argumenten te gaan overtuigen. Leuk vond ik om tijdens de improvisatie-oefeningen te ervaren wat mijn favoriete beïnvloedingsstijl is, maar ook om te ontdekken dat ik meer registers kan opentrekken.”

Oefenen met casuïstiek

Volgens Willem van ‘t Wout heeft de bijeenkomst de projectmedewerkers van IJsei een eerste beeld gegeven van de beïnvloedingsstijlen in het team. “Ons palet is nog niet compleet, maar we weten nu waar we aan kunnen werken. Dat gaat helpen als we een overleg met een externe partij gaan voorbereiden. Ik vond het leuk om te ontdekken dat ik meer luchtenergie gebruik dan vuur. Ik dacht altijd dat het omgekeerde het geval was.” Het oefenen met casuïstiek heeft het IJsei-team geholpen om relaties met externe partijen beter in te schatten. “Normaal komen we daar niet aan toe, we zitten in werkoverleggen heel snel op de inhoud en denken dan te weinig na over de relatie. We hebben daar nu handvatten voor gekregen. En we zijn, als het goed is, ook beter in staat om onze machtsbronnen en die van onze gesprekspartners in te schatten. Ik vond het overigens jammer dat we door een stroomstoring op het spoor de feedback van Louis Prompers van de A2 Maastricht op onze aanpak hebben moeten missen.”

Uitdaging

Roy Dayala: “Een dag als deze helpt om scherper te krijgen wat je positie als projectteam in een complexe politiek-bestuurlijke omgeving is. Dat is een start. Voor ons is de uitdaging om in onze teamoverleggen de tijd te nemen om concrete situaties in termen van drijfveren en machtsbronnen te analyseren en met elkaar een effectieve strijdmethode te bedenken en uit te voeren. Spannend vind ik hoe we de talenten die we in huis hebben, daarbij maximaal kunnen benutten.”.

Meer weten

Wil je meer weten over het teamprogramma Praktijk van de macht? Meer informatie vind je hier. Je kunt ook contact opnemen met programmamanager Rudolf Cremer Eindhoven via rudolf@neerlandsdiep.nl of 06-55 70 66 03.

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer