Zomerborrel met warme klanken

  • 17 juli 2014
  • Jenny Kamstra

Zo sta je op het grootste openlucht muziekfestival ter wereld, Glastonbury, te spelen voor 20.000 man, zo sta je in Mammoni tijdens de Zomerborrel van Neerlands diep. Het overkwam bassist Jeroen Vierdag. Jeroen speelt onder meer in de band van zangeres Caro Emerald en bij de Ploctones. Daarnaast geeft hij samen met Gulian van Maanen workshops over het bassisme, het onderwerp van onze Zomerborrel.

Bassist Jeroen Vierdag tijdens de Zomerborrel. Rechts van hem Gulian van Maanen.

Bassist Jeroen Vierdag tijdens de Zomerborrel. Rechts van hem Gulian van Maanen.

Van Maanen herkende jaren geleden een bepaald type mens. Iemand die niet op de voorgrond treedt, maar wel de basis legt voor ieder team. Iemand die niet het hoogste woord heeft, maar wel de toon zet. Iemand die juist op de achtergrond uitstekend weet te dirigeren en daardoor anderen uit laat blinken en beter laat samenwerken. Hij noemt dergelijke mensen bassisten. Onze tijd vraagt om meer balans tussen bassist en solist. Het is daarom nodig dat de kwaliteit van de bassist meer gevierd wordt.

Waar blinkt de bassist in uit?

De bassist legt de basis, biedt ondersteuning, kan variëren en zit niet in de weg. De bassist denkt altijd na over wat het beste voor het project is. De bassist is er een meester in om met anderen een frame neer te zetten waarin veel kan opbloeien en vervolgens dat frame ook te bewaken. Hij geeft veel ruimte en inbreng bij het maken van afspraken en is daarna heel scherp op het naleven van de afspraken. En voor iedere bassist geldt; het wordt pas wat als je je eigen stem eraan geeft. Dan kan je ‘een meester zijn in het beheersen van processen’ aldus van Maanen.

Zelfkennis

Je eigen stem eraan geven, maakt dat iets jouw stempel krijgt. Iedere vorm van samenwerken begint met zelfkennis, dat is een must voor teamspelers. Van Maanen stimuleert het doen van persoonlijkheidstesten dan ook. En het vervolgens bespreken van die testen met je omgeving.

Test

En dus ondergingen we de test. Door middel van een aantal omschrijvingen konden de aanwezigen bepalen of ze bassist zijn of niet. Vervolgens bespraken we met de mensen om ons heen waarom we meenden wel of niet bassist te zijn. Het mooie was dat iedereen wel een bassist in zijn eigen omgeving wist te benoemen.
Geen orkest of organisatie kan zonder een bassist. Weten of je een bassist bent of niet? http://bassisme-test.dulfer.me/#/

Gulian van Maanen werkt ook aan een boek over het bassisme: Bassisme, grondtoon van leiderschap. Een oproep aan bassistische leiders om jezelf voor het voetlicht te brengen.

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer