Zou dit ook bij ons kunnen gebeuren?

  • 24 juli 2015
  • Jenny Kamstra

Met Henk Meuldijk, projectmanager voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma bij Rijkswaterstaat, bezoeken we een andere branche: de petrochemische industrie. We praten met Linda Wright, manager Safety, Health en Environment manager bij Sabic Nederland over hoe zij onverwachte situaties proberen te voorkomen. Bij Sabic gebeurt dat onder meer door medewerkers alert te maken op zwakke signalen. Ze leren hoe een leiding hoort te klinken en leren iedere keer dat ze langs die leiding lopen te luisteren naar hoe het klinkt. Klinkt het normaal of klinkt het anders?

Incidenten

Een andere manier waarop men binnen Sabic onverwachte situaties probeert te voorkomen is het bespreken van incidenten. Incidenten binnen de eigen fabriek, maar met name ook incidenten elders. Op andere plaatsen, in andere landen. Sabic ontvangt informatie over die incidenten en vervolgens worden er telkens drie vragen gesteld:

– kan dit bij ons ook gebeuren?

– wat zijn de gevolgen als het gebeurt?

– wat gaan we nu doen om een dergelijk incident te voorkomen?

Met name de werkwijze met deze drie vragen spreekt Henk Meuldijk zeer aan. Wat hij nog meer meeneemt uit de ervaringen van Linda Wright kan je hierboven bekijken en horen. Het gesprek duurt een half uur.

Onverwachte situaties in een gevangenis

Eerder deze zomer ging projectmanager Erica de Jong van het Rijksvastgoedbedrijf in gesprek met Marije Nijhof. Marije werkt als manager veiligheid in de gevangenis in Heerhugowaard. Hoe Marije en haar collega’s bijvoorbeeld alert zijn op zwakke signalen en daarmee al uitbraken hebben kunnen voorkomen hoor je hier.

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Ethische reflecties als vast onderdeel van projecten

Technologische vernieuwingen kunnen van digitale leiders verlangen om buiten veilige kaders te treden. Bij innovatieve projecten kan nu eenmaal niet geput worden uit eerdere ervaringen en uitkomsten kunnen onzeker zijn, net als (onbedoelde) neveneffecten. In eerdere artikelen in deze reeks werd al toegelicht dat daar een andere houding bij past: van denken en handelen, van […]

lees meer
  • Terugblik op Kernprogramma 19-21: ‘Lessons learned’ en uitgelichte Kwesties

In oktober was er feest. Nd Kern 19-21 sloot het programma af met een certificaatuitreiking. De groep projectmanagers is verrijkt met nieuwe kennis om toe te passen in de praktijk. Een concreet uitvloeisel van een Kernprogramma is de ‘Kwestie’ die iedere deelnemer schrijft aan het eind van het programma. Hierin past een deelnemer de opgedane […]

lees meer
  • Nieuws
  • Nd Zomergast 2022: Innoveren in de praktijk

Niet één, maar meerdere zomergasten vulden het programma van Nd Zomergast afgelopen donderdag. Op ‘het toneel’ van NEXT Delft werden we onder begeleiding van Janine van Oosten (Neerlands diep) meegenomen langs verschillende casussen waar geïnnoveerd wordt in de praktijk. Een belangrijk thema waar nog veel te leren valt bleek bij deze enerverende bijeenkomst.

lees meer