20 november 2018
Nd Webinar No one is in charge

Net als het weer, is de moderne samenleving een organisme waar niemand over gaat: no one is in charge, aldus hoogleraar Bestuurskunde Geert Teisman. Hij is onze gast in het Nd Webinar op 20 november a.s. Zijn oproep aan programma- en projectmanagers is: “doe meer dan waarvoor je bent besteld”. We nodigen je uit om tijdens dit webinar met hem in gesprek te gaan over wat hij hiermee bedoelt.

Braafheid

Geert Teisman publiceert over governance, interorganisatorisch management en publiek-private samenwerking en is betrokken bij Neerlands diep als docent in Nd Kern en Nd Top. Hij ziet als grote uitdaging voor programmamanagers en projectleiders om een horizontale manier van resultaat boeken te combineren met het verticale ‘doen wat is afgesproken’. De politiek wil greep op complexe processen, en toetst managers vooral op hun braafheid in plaats op hun toegevoegde waarde voor de samenleving.

Eerder spraken wij Geert over de complexe samenleving en rol van projecten daarin: “Het lijkt me goed als Neerlands diep jaarlijks een prijs uitreikt aan de meest ‘ondeugende’ projectleider die iets heeft gedaan wat niet was afgesproken, maar waarvan je achteraf zegt als Nederland: waarom hebben we dat niet veel eerder gedaan?” Lees hier het hele interview.

Naast de wetenschap, schuift ook Marie-Claire Horden, regiomanager bouwmanagement, van ProRail aan om haar reflectie op dit thema te delen. Eerder dit jaar deelden we al de leergeschiedenis van de samenwerking binnen Stationsproject Breda, waar Marie-Claire projectmanager was. Lees hier hun lessen.

De serie

Neerlands diep wil het laatste half jaar van 2018 en 2019 actief en verfrissend bijdragen aan de ontwikkeling van het vak projectmanagement. Invulling geven aan deze ambitie doen we onder andere door het stimuleren en faciliteren van een zoektocht naar vernieuwende aanpakken van complexe bouw- en infraprojecten. Daarom organiseren we de komende anderhalf jaar, een serie van zes Nd Webinars waarin deze zoektocht centraal staat.

Over Nd Webinars

In een Nd Webinar kun je op een interactieve manier kennis en inspiratie opdoen, verhalen uit de projectpraktijk horen en meepraten over een actueel thema. Je doet mee met een pc, laptop, tablet of smartphone. Benieuwd naar eerdere Nd Webinars? Kijk ze hier terug.

Meedoen met het Nd Webinar

Het webinar is, dinsdag 20 november om 20.00 uur ’s avonds en duurt ongeveer een uur.

Techniek op orde

We hebben gemerkt bij het laatste Nd Webinar, dat sommige deelnemers technische hinder hebben ervaren. Hieronder een aantal tips om deze hinder te beperken.
  • Vooraf testen: we raden je aan om vooraf te testen, dat kan via deze link: https://parnasos.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm
  • Op tijd aanwezig: een half uur van te voren is de omgeving open en is er een welkomstslide te zien, zo kan je voorafgaand aan het webinar kijken of de techniek naar behoren werkt.
  • Goede wifi: Via wifi deelnemen kan zeker, maar een goede wifi-verbinding is belangrijk om deel te kunnen nemen. Dit is een verbinding die niet tegelijkertijd door veel anderen wordt gebruikt en/of zwaar wordt belast door bijvoorbeeld streamen van filmpjes of online spelletjes.
  • Vaste pc/laptop: we weten dat een vaste pc of laptop voor een betere beleving zorgt dan de tablet of smartphone. Dit komt met name door de wifi-verbinding. Wil je toch deelnemen via een mobiel apparaat, download de app zoals hierboven vermeld dan van te voren en test of alles werkt.
  • Toch nog problemen: lukt het met bovenstaande aanwijzingen op de avond van het webinar alsnog niet, neem dan contact op met Karin Hornstra (06-48505782), zij verzorgt de technische ondersteuning van dit webinar.