‘Bijna zoals in de echte wereld’: Virtual Reality bij Nd Digitaal Leiderschap

  • 15 februari 2021
  • Janine van Oosten

Thuiswerken betekent in de praktijk vele uren achter MS Teams, Zoom, Skype of varianten hiervan. Ook in de ontwikkel- en leerprogramma’s van Neerlands diep blijven we elkaar digitaal ontmoeten en maken we creatief gebruik van deze platformen. Het programma Nd Digitaal Leiderschap (voorheen Nd Tech) experimenteerde met een innovatief alternatief: de wereld van Virtual Reality.

Nd Digitaal Leiderschap is een leerprogramma voor projectmanagers. Centraal staat hoe je (samen)werkt en invulling geeft aan leiderschap tijdens de digitale transformatie in je organisatie en project. Hoe ga je om met deze transformatie en met nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals digitalisering, data, AI en IV- vraagstukken. Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent, door een speciale VR-bril wordt de werkelijkheid vervangen door een computer gegenereerd beeld. VR is één van die innovatieve technologieën die een flinke impact kunnen gaan maken in de bouw- en infrasector. Daarom hebben de deelnemers hier op een ludieke wijze kennis mee kunnen maken. Een aantal dagen voor de module ontvingen de deelnemers thuis een VR-bril. Na een korte uitleg konden ze hier zelf mee experimenteren. Tijdens de module hebben we elkaar vervolgens virtueel een hele ochtend ontmoet. Samen spelletjes spelen om de techniek beter onder de knie te krijgen, een rondje om de wereld om de veelzijdigheid te laten zien en natuurlijk elkaar in een virtuele ruimte ontmoeten en een teamsessie ‘bijna zoals in de echte wereld’.

De begeleiding was in handen van Organize Reality. Zij spraken met deelnemer Karin van Helmond van ProRail over hoe zij de sessie en het gebruik van VR heeft ervaren. Karin vond het een waardevolle ervaring en VR heeft haar echt verrast: “De verrassing zat vooral in het feit dat ik zo geïnspireerd werd. Door er zelf mee aan de slag te gaan zag ik welke immense mogelijkheden er zijn en dan met name op het gebied van samenwerking. Daarnaast had ik écht het gevoel dat ik onderdeel van het team was. Als ik er iets moet uithalen wat mij zo enthousiast maakt over de VR-sessie dan is dat dat waar je ook ter wereld bent – of je nu alleen bent of niet – je het gevoel krijgt dat je onderdeel bent van het team waarmee je op dat moment aan het werk bent. Het vervangt nog steeds niet het echte contact, maar het is wel ‘the next best thing’ en het is een hele goede aanvulling.”

Ziet Karin ook mogelijkheden voor VR binnen haar werk? “Ik zou het wel willen inzetten bij creatieve sessies of voor teambuilding. Bij creatieve sessies zou het interessant zijn om met bijvoorbeeld het ingenieursbureau en het architectenbureau verschillende concepten te visualiseren en te bespreken. Dan kunnen we ontwerpbeslissingen nemen binnen het team terwijl iedereen verspreid over het land aan het werk is. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat je dit soort instrumentarium inzet voor een vergadering met het ministerie om ze virtueel mee te nemen in ons project.”

Meer weten over het programma Nd Digitaal Leiderschap en meedoen aan een volgende editie, lees hier meer.

Wil je het hele artikel met Karin van Helmond lezen, dat kan hier.

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Alumni blijven elkaar ontmoeten in coronatijden: ‘Het gevoel van het kernprogramma was in no time terug’

Het leren bij Neerlands diep houdt nooit op. Deelnemers aan Nd Brug, Nd Kern en Nd Top blijven elkaar ontmoeten en inspireren na afloop van deze individuele leerprogramma’s. Dat zo’n alumnibijeenkomst ook zinvol is in coronatijden ervaarden de deelnemers aan Nd Kern 2016-2018 begin dit jaar.

lees meer
  • Nieuws
  • Nd Programmaleren van start: “We moesten echt met de billen bloot”

12 teams van 6 verschillende organisaties starten met een bijeenkomst op 3 maart 2021 aan het nieuwe online teamtraject Nd Programmaleren. Het doel: van en met elkaar leren en een boost geven aan programmatisch werken. Twee leden van één team van Rijkswaterstaat en één team van de gemeente Amsterdam over hun deelname en eerste indrukken.

lees meer
  • Nieuws
  • Groningen Spoorzone sluit aan bij het Nd Projectennetwerk: “We vragen altijd hoe iets wél kan”

Groningen Spoorzone sluit aan met “een bak aan ervaring.” Maar ze komen ook zeker kennis en kunde uit het netwerk halen. Een open gesprek met een club van denkende doeners die staan voor transparantie en creatieve oplossingen.

lees meer