Certificaatuitreiking Kernprogramma 2014-2016

  • 29 maart 2017
  • Janine van Oosten

Op 8 maart jl. kregen de deelnemers van het Kernprogramma 2014-2016 hun certificaat uitgereikt, samen met partners, leidinggevende en begeleiders van het Kernprogramma. Een middag vol met inspiratie en een mooie inkijk in wat de projectmanagers de afgelopen twee jaar hebben beleefd. De organisatie was in handen van een aantal van de deelnemers waarmee de dag een persoonlijk tintje kreeg. De locatie, Vila Jongerius in Utrecht, droeg daaraan bij. Kleindochter Bernadette nam ons mee in de historie van het huis uit 1938 dat door haar grootvader zelf is ontworpen en gebouwd. De dagvoorzitter was projectmanager Age Beuving, één van de deelnemers van dit Kernprogramma en begeleider van de middag.

Deelnemers Kernprogramma 2014-2016 met begeleiders Joop Bos, Marjan Lont en docent André Dorée. Foto: Jorrit ’t Hoen

De inhoudelijk aftrap werd verzorgd door Maarten Reiking (Directeur Neerlands diep). Hij noemde het Kernprogramma ‘een spannende reis’. Deze dag is een bijzonder moment omdat een leerzaam traject van twee jaar is afgerond, maar ‘stop niet met leren’ is zijn boodschap. De ontwikkelingen binnen en buiten onze organisaties vragen dat we door blijven leren.

Maarten Reinking Foto: Jorrit ’t Hoen

Om de deelnemers te feliciteren was ook Lidewijde Ongering (SG Ministerie van I&M) aanwezig. Haar boodschap was vooral gericht op de multi-talenten die projectmanagers moeten zijn ‘we moeten van alle markten thuis zijn’. En daar zijn de projectmanagers die het Kernprogramma hebben doorlopen weer een stap verder in. De uitdagingen liegen er niet om, de lange termijn ontwikkelingen zijn van groot belang en zijn een complexe afweging. Duurzaamheid is hiervoor exemplarisch, hoe kunnen we dat nu goed integreren in onze projecten? Met als vervolgvraag, wat is met al die dynamieken nu een goed projectmanager? Dat zijn mensen die dagelijks aan de frontlinie staan, die uitstekend kunnen samenwerken en zorgen voor de verbinding en daarnaast ook nog eens het visitekaartje zijn van hun organisatie. In een dergelijk ingewikkeld krachtenspel helpt het Kernprogramma om van een afstand naar het werk te kijken.

Lidewijde Ongering. Foto: Jorrit ’t Hoen

Na een leuke intermezzo met een filmpje ontwikkeld door de deelnemers zelf, werden de deelnemers toegesproken door één van de docenten van het Kernprogramma, professor André Dorée. Persoon, programma en praktijk, staan volgens Dorée centraal in het Kernprogramma. In de loopbaan van de projectmanager wordt het speelveld steeds lastiger, ingewikkelder en minder overzichtelijk. De remedie: meer control, meer inzet en meer druk lijkt steeds minder te werken en dan komt het Kernprogramma in beeld. Het Kernprogramma is in essentie een opfristraject, gericht op spiegelen, andere manieren van kijken en begrijpen. Zoals hij het stelt: ‘Het is een kritische onderzoeking van professionele houding en persoonlijke vaardigheden, een versterking van kennis, zelfinzicht, veerkracht en weerbaarheid.’ De essentiële elementen in dit traject zijn uitwisseling van ervaringen; onderling, met de achterban en met experts. En als je het Kernprogramma hebt doorlopen, ben je er dan?  ‘Denk het maar niet. Jouw rol of functie is in essentie die van reflectieve practitioner, frontline professional en change agent. De strijd tussen professionele autonomie en compliance is jouw lot. Stappen vooruit en soms weer stappen terug. De verandering is de constante.’ zo beschrijft hij.

André Dorée. Foto: Jorrit ’t Hoen

Aan het einde van elk seminar van het Kernprogramma geven de deelnemers via aan communiqué hun reflectie op de driedaagse. En via een communiqué kijken deelnemers, Gert Jan Goelema en Hans van der Lit, op humoristische wijze ook terug op het Kernprogramma. Korte krachtige zinnen volgen elkaar in rap tempo op zoals: ‘It’s simple, but nog easy’, ‘Een deadline is dodelijk voor de snelheid’, of ‘Een niet uitgesproken verwachting is een teleurstelling op ’t eind’, maar ook ‘Begrip, voor uw dank’ en ‘Vertrouwen is een werkwoord.’

Gert Jan Goelema en Hans van der Lit. Foto: Jorrit ’t Hoen

Vervolgens werden de aanwezige aan het werk gezet. Zelf ervaren wat je als Kerndeelnemer ervaart, door het gezamenlijk maken van puzzels. Deelnemer Onno van Schaik nam ons tot slot mee in het verhaal van het ‘projectmannetje’.  Een figuur dat zonder Kernprogramma zelf wel aan de slag kan. Op reis komt hij allemaal projectdieren tegen die hem meer vertellen over de lessen van het Kernprogramma, met een verrassend einde.

Foto: Jorrit ’t Hoen

Na een mooi bedank van de deelnemers aan begeleiders Joop Bos, Marjan Lont en docent André Dorée. Was het tijd voor het ceremoniële deel, de uitreiking van de certificaten. Gehuld in toga’s werden de deelnemers toegesproken met een persoonlijk woord. Een kroon op het harde werk.

 

Reageer

Ook interessant

  • Meer grip op projectsucces door (wederzijds) begrip

“De realisatie van bouw- en infraprojecten kent een lange en rijke traditie. Een traditie die ons terugvoert naar de ‘Law-codes’ van koning Hammurabi (Babylonië, 1750 v. Chr.) waarin de eerste beginselen en afspraken voor samenwerking in de bouw terug te vinden zijn. Het succesvol realiseren van bouw- en infraprojecten in de huidige dynamische en complexe omgeving […]

lees meer
  • Een digitale revolutie

Een digitale revolutie. We zitten er middenin. Ook in de publieke bouw- en infraprojecten. Ervan weglopen? Dat kan. Toekijken en aanschouwen? Kan ook nog. Maar voor hoe lang nog? Het nu beetpakken, omarmen en uitdragen van technologische ontwikkelingen, is de optie waar de deelnemers van Nd Digitaal Leiderschap voor kozen. Want, het meebewegen in een […]

lees meer
  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer