Wat doe je als je een aanpak hebt die werkt, maar waarvan je niet zeker weet waarom – laat staan of het ook elders zou kunnen werken? Die vraag stelde het team van Multiproject Afsluitdijk aan Neerlands diep. Twee jaar eerder is daar, middenin de complexiteit van zeven parallelle projecten op één dijk, een multiprojectaanpak ontstaan. De aanpak leverde overzicht, regie en samenwerking voor en op de Afsluitdijk. Is dit een ‘toevallig’ succes? En is het multiproject een vorm die op veel meer plekken gebruikt zou moeten worden?
Met deze vraag ging Neerlands diep aan de slag en ontwikkelde hiervoor een maatwerkprogramma in twee stappen. Eerst een Nd Spiegel op maat, waarin het strategisch kernteam gespiegeld werd door collega’s uit het netwerk. Vervolgens een Nd Atelier met collega-projectprofessionals en potentiële ‘klanten’ binnen RWS voor een multiprojectaanpak. In dit artikel delen we de opbrengst van dat traject: wat is een multiproject eigenlijk, wanneer kies je ervoor – en wanneer niet? En hoe maak je het werkend? Vragen die, hoe preciezer we ze probeerden te stellen, steeds lastiger bleken te beantwoorden. Want als we één conclusie alvast weg mogen geven: een multiproject laat zich niet gemakkelijk in een blauwdruk gieten. En daarin zit misschien ook wel precies de kracht.
Om de Afsluitdijk weer klaar te maken voor de toekomst voert Rijkswaterstaat diverse projecten uit. De werkzaamheden van deze projecten bestaan onder andere uit het versterken van de dijk, het vernieuwen en opwaarderen van de snelweg A7, bouwen van nieuwe pompgemalen en spuimiddelen, het bouwen van keersluizen en het vervangen van draaibruggen. Gedurende deze werkzaamheden is het van belang dat ‘de winkel openblijft’ en (vaar)weggebruikers de Afsluitdijk veilig kunnen blijven passeren over weg en water. Rijkswaterstaat heeft er daarom voor gekozen deze projecten gecoördineerd uit te voeren binnen de constructie van het Multiproject Afsluitdijk. Naast het gecoördineerd uitvoeren van de projecten heeft het Multiproject Afsluitdijk tot doel de totale opgave op een efficiënte wijze uit te voeren met de schaars beschikbare mensen en middelen, en kennis te ontwikkelen en te delen.