ICT kent vele gezichten

  • 29 oktober 2015
  • Jenny Kamstra

Begin dit jaar vroeg de Raad van Toezicht van Neerlands diep ons aandacht te besteden aan ICT. ICT blijkt in veel projecten een toprisico waarvan de beheersing een andere aanpak vraagt dan de bekende routines. Na een notitie die voortkwam uit een reeks interviews met deskundigen – projectmanagers, hoogleraren, leidinggevenden – waarmee we ICT in bouw- en infraprojecten onderzochten, nodigde de Raad van Toezicht ons uit gesprekken met hen te voeren over ICT in hun organisaties. Guus Pieters en Joop Bos voerden deze gesprekken. We vroegen Guus wat deze interviews opleverden en welke plannen zich beginnen te vormen.

Foto: Gé Dubbelman

Foto: Gé Dubbelman

Wat speelt er in de organisaties, wat zijn dilemma’s en wat zijn hun zorgen? De Raad van Toezicht bestaat uit Patrick Buck, directeur Projecten bij ProRail, Jan Hendrik Dronkers, directeur generaal Rijkswaterstaat, Eva Klein Schiphorst, directeur bij het Rijksvastgoedbedrijf en Tjeerd Roozendaal, directeur van het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam.

Impact van ICT

“Tot nu toe lag de focus van ons onderzoek op ICT als software voor de bediening in bruggen, tunnels en sluizen. Daar heb ik al eerder over verteld. Maar deze gesprekken met de leden van de Raad van Toezicht hebben we zo breed mogelijk getrokken. Wat komt er over de volle breedte van organisaties op ons af? Dan gaat het over informatievoorziening, digitale areaalgegevens, installaties, zelfrijdende auto’s en alles wat daarbij komt kijken, etc. Er zijn zoveel plekken waar ICT terug komt. We hebben het gehad over wat er op de organisaties afkomt en wat dit betekent voor de inrichting van die organisaties zelf. Welke impact heeft ICT op de primaire processen en welke veranderingen zijn nodig?”

Concrete verbinding tussen Infra en ICT

“De vraag die aan Neerlands diep gesteld wordt, is wat wij ermee gaan doen. Wat betekent het voor het leren van projectmanagers? De toenemende invloed van ICT in projecten lijkt de vraag op te roepen naar een volgende stap in het projectmanagement van grote bouw- en infraprojecten. Daar gaan we de komende periode op verschillende manieren mee aan de slag en daarover zullen we volop vertellen op onze website en tijdens bijeenkomsten. Heel concreet al in het Kernprogramma 2015-2017 dat net start. Daar zijn meerdere gastsprekers uit de wereld van ICT uitgenodigd. Onder meer Prof. Dr. Ir. Fred Heemstra en ex-directeur Informatisering Rijk Maarten Hillenaar.”

“Ook zijn we bezig met een Spiegel over ICT bij Spoorzone Delft. Daar evalueren we het proces dat is doorlopen met teamleden van Delft, maar in het Spiegelteam zitten naast collega’s uit het netwerk heel bewust ook mensen van buiten het netwerk, mensen met een ander specialisme. In dat Kernprogramma en in die Spiegel maken we de verbinding tussen infra en ICT dus al heel concreet. Ook gaan we begin 2016 een nieuw programma ontwikkelen rondom ICT. Dat programma willen we, vergelijkbaar met het Kernprogramma en het programma Intern Opdrachtgeverschap, samen met de doelgroep en voorhanden expertise in organisaties in het publieke domein ontwikkelen. Dat zou onder meer moeten gaan over hoe projectmanagers bewust worden van wat ICT betekent voor hun project, hoe de processen in de ICT-wereld anders verlopen dan de processen in de hun bekende infrawereld en wat dit betekent. Maar dat gaat ook over het verschil in taal en het leren begrijpen van elkaar. Software-engineers praten echt een andere taal en hebben een totaal andere werkwijze dan civiel ingenieurs. De gesprekken die we nu hebben gevoerd, leveren uitstekende input om de groep die het programma zal ontwikkelen op weg te helpen. Want als we eerlijk zijn is de wereld van de ICT voor velen nog een black box. Daar willen we de komende jaren verandering in brengen want in de bouw en infra hebben we ICT keihard nodig en ICT verandert ons werk.”

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • ‘Mentale kussens’ opgeschud tijdens Nd Zomergast 2023

Rotterdam was het decor voor Nd Zomergast 2023. Met de Erasmusbrug op de achtergrond, schudde prof. dr. Ap Dijksterhuis (Hoogleraar, psycholoog en schrijver) de ‘mentale kussens’ van aanwezigen op. Nd Zomergast stond in het teken van Verwondering; het thema dat dit academisch jaar centraal staat. Als kers op de taart sloten de deelnemers de middag […]

lees meer
  • Nd Duurzaamheidschallenge – Maas 2050: Duurzaam bouwen aan veilige Limburgse dijken

Zeven projectteams zijn de Nd Duurzaamheidschallenge aangegaan. In vier inspiratiesessies en twee reflectiesessies dagen zij zichzelf en elkaar uit om samen stappen te zetten in het realiseren van hun verduurzamingsambities. We volgen de teams gedurende dit traject in een reeks artikelen en bevragen de verschillende teams over hun opgave, leerdoelen en ervaringen. Strengere veiligheidseisen (de […]

lees meer
  • Spiegelaars gezocht!

Neerlands diep organiseert voor het projectennetwerk Nd Spiegels. Bijeenkomsten waar collega’s reflecteren en feedback geven op een opgave van een project dat deelneemt aan het projectennetwerk. Een kans om jouw kennis en kunde te delen met collega’s en te leren van elkaar. Dit keer organiseren we een Nd Spiegel voor project Zuidasdok Openbaar Vervoer Terminal […]

lees meer