Interne opdrachtgever Rijkswaterstaat ontwikkelt zich verder

  • 22 januari 2015
  • Jenny Kamstra

Afgelopen donderdag ging de tweede editie van het programma Intern Opdrachtgeverschap van start. Een uur voordat ze aan het programma begint vertelt één van de 12 deelnemers, Suzan Vos, over haar verwachtingen van het leerprogramma en over de uitdagingen die ze zelf tegenkomt als interne opdrachtgever.

Suzan Vos, portfoliomanager Rijkswaterstaat

Suzan Vos, portfoliomanager Rijkswaterstaat

Suzan, heb je er zin in?

“Zeker! Ik vind het bijzonder om op deze manier kennis te maken met mensen die dezelfde functie uitoefenen, maar over een andere achtergrond beschikken. De kandidaten die vanuit Rijkswaterstaat meedoen ken ik wel, maar wie de andere deelnemers zijn weet ik niet. Het lijkt me inspirerend om onze ervaringen te delen en ik ben erg benieuwd wat de overeenkomsten zijn en wat de verschillen.”

Ben je gevraagd om aan het programma mee te doen?

“Nou, dat niet. Ik ben er wel op gewezen, heb me direct aangemeld en duidelijk gemaakt hoe enthousiast ik was. Ik ben betrokken geweest bij de samenstelling van andere programma’s van Neerlands diep en wist dus al hoe leerzaam deze ervaring is. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat ik nu zelf in de gelegenheid ben om aan een programma deel te nemen op mijn vakgebied. Of ik bang ben of het me veel tijd gaat kosten? Nee, dat verwacht ik niet. Ik denk juist dat ik hier veel energie van zal krijgen en wellicht efficiënter ga werken waardoor ik uiteindelijk zelfs meer tijd overhoud.”

Wat hoop je het komend jaar te bereiken?

“Ik hoop dat we met elkaar een soort kader kunnen maken waaraan je moet voldoen om de functie van intern opdrachtgever zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren en dat we samen helder kunnen maken wat de functie precies inhoudt. Natuurlijk weet ik wel wat deze functie van mij persoonlijk verlangt bij Rijkswaterstaat, maar het lijkt me mooi om boven de werkgever uit te stijgen en samen tot een goede definitie van de functie te komen. Ook op persoonlijk vlak ben ik erg benieuwd naar de ervaringen van collega’s en wil ik graag weten waar zij tegenaan lopen, maar ook waarin zij excelleren.”

Waar loop jij tegenaan in je functie?

“Ik ben soms zo druk met van alles dat ik de tijd niet neem om even wat afstand te nemen en te kijken wat we geleerd hebben. Als interne opdrachtgever zijn er vaak zoveel zaken die er spelen en alles lijkt even belangrijk. Inderdaad vind ik het soms ook moeilijk om prioriteiten te stellen. Ik hoop tijdens dit programma inzichten te krijgen waardoor ik wellicht nog wat efficiënter en effectiever van mijn tijd gebruik kan maken, dan zou ik ook wat meer tijd hebben voor de reflectie waar ik het net over had.”

Wat breng jij zelf mee? Wat kunnen mensen van jou leren?

“Ik heb jarenlang als projectmanager gewerkt waarbij ik juist werd aangestuurd door een interne opdrachtgever. Ik weet dus goed wat ik zelf voor verwachtingen had van een interne opdrachtgever en heb in mijn huidige functie zeer zeker profijt gehad van deze ervaring. Daarbij heb ik me als interne opdrachtgever de afgelopen jaren ook veel bezig gehouden met procesmanagement waarbij je kijkt en benoemt wie welke rol speelt in een werkproces waardoor mensen effectiever gaan werken. Mijn leerervaringen op deze gebieden hoop ik het komend jaar te delen met de andere deelnemers aan het programma.”

Een paar dagen later blikken we met Suzan alvast terug op de eerste bijeenkomsten. Hoe ging het?

“Ik ben zeer positief. Het is een fijne groep, onderling hebben we snel, goed contact gekregen. De sprekers waren inspirerend en zetten me aan het denken. Mijn enige kritiekpunt is dat er te weinig ruimte voor wat pauze was om een beetje te bewegen. Dat bewegen helpt me enorm om alles een plek te geven en me energiek te blijven voelen, want zo’n dag is best intensief.”

Profiel

Naam: Suzan Vos
Functie: Portfoliomanager Rijkswaterstaat
Kracht: Ik hecht veel belang aan duidelijke afspraken en een open, goede communicatie. Daarbij vind ik het belangrijk dat de projectmanager zich geholpen voelt door mij, dat we het samen doen.
Valkuil: Ik vind het soms lastig om prioriteiten te stellen.

Programma Intern Opdrachtgeverschap

Ben je geïnteresseerd in het programma Intern Opdrachtgeverschap van Neerlands diep? Neem dan contact op met programmamanager Jaap Verkade via jaap@neerlandsdiep.nl of 06-55195591. Hij kan je er alles over vertellen.

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • De eerste Nd Masterclass: de drie belangrijkste inzichten

De eerste online Nd Masterclass ‘Goed opdrachtgeverschap van innovatieve (digitale) projecten in organisaties’ is een feit. Deelnemers gingen aan de slag met ethische dilemma’s, psychologische valkuilen en typische governance uitdagingen. De drie belangrijkste inzichten vind je hier.

lees meer
  • Nieuws
  • Omgaan met het onverwachte: hoe adaptief en leergierig is onze sector?

Hoe wordt er geleerd in je organisatie en hoe adaptief zijn jullie? Belangrijke vragen voor de grote uitdagingen waar we in de nabije toekomst als sector voor staan. En welke rol spelen organisaties als Neerlands diep hierbij? Vul de online vragenlijst in en help de sector vooruit.

lees meer
  • Nieuws
  • Op expeditie tijdens de Nd Sociëteit

Deze bijzondere tijd waarin we vooral digitaal werken vraagt om nieuwe manieren om digitaal samen te werken. Met veel enthousiasme gingen daarom zo’n 50 deelnemers op donderdag 5 november en 3 december op expeditie tijdens de Nd Sociëteit. Lees hier alle tips om jouw online meeting energieker en effectiever te maken.

lees meer