Perspectieven op leiderschap

  • 27 januari 2017
  • Steven van Luipen

Grofweg zijn er twee typen leiders. De transactionele leider richt zich op het uitruilen van beloningen voor gedrag. De transformationele leider is meer geïnteresseerd in de intrinsieke drijfveren van de medewerkers en gaat ervan uit dat gedrag niet alleen wordt gemotiveerd door de beloningen, maar ook door het proces dat naar die beloningen leidt. Naast deze typologie zagen we de afgelopen tijd meer perspectieven op leiderschap in het netwerk van Neerlands diep.

Benny Nieswaag

Op 13 februari gaat projectmanager Benny Nieswaag tijdens een webinar in gesprek over hoe hij in zijn projecten transformationeel leiderschap gebruikt. Maar hoe stellen transformationele leiders zich op en welke andere perspectieven op ‘het zijn van een goede leider’ kunnen we daarnaast zetten?

Transformationeel leiderschap

Kort gezegd is transformationeel leiderschap een leiderschapsstijl waarbij de verbinding met de volgers centraal staat. Zulke leiders stellen zich op een bepaalde manier op:

  • Ze zijn rolmodel, met hoge morele en ethische normen.
  • Ze hebben hoge verwachtingen van hun mensen, maar motiveren hen vervolgens om die waar te maken.
  • Ze stimuleren om creatief en innovatief te zijn, waardoor iedereen zijn ideeën kwijt kan.
  • Tenslotte ondersteunt de leider zijn mensen als coach en adviseur, om hen de mogelijkheid te geven zich volledig te ontwikkelen.

Deze leiderschapsstijl staat lijnrecht tegenover het transactioneel leiderschap, waarbij de leider werkt met afhankelijke beloning en mensen corrigeert met kritiek en negatieve feedback.

Leiderschap door samen te werken en jezelf te kennen

Yvonne Burger, zelfstandig adviseur en executive coach, deeltijd hoogleraar aan de Amsterdamse Vrije Universiteit bij het Center for Executive Coaching en ‘programmaprofessor’ ziet dat kennis voor leiders zich snel ontwikkelt: ‘Je moet weten waar je dat vandaan moet halen. En dat is vaak in andere domeinen dan je vanuit je vak en opleiding gewend bent. Ook luisteren naar andere mensen wordt belangrijker, want een leider verzint niet meer in z’n eentje een oplossing voor iets. De vraagstukken waar je voor staat zijn zo complex geworden dat het belangrijk is om met anderen samen te werken in het vinden van oplossingen voor bepaalde problemen.’Goed luisteren, niet te snel oordelen, andere stemmen serieus nemen en op een gelijkwaardige manier met mensen samenwerken.

‘Maar het allerbelangrijkste voor veel leiders is dat je je realiseert: wat is de bijdrage die ik wil leveren in deze samenleving? Dan kun je je daar op focussen en echt iets neerzetten wat je bevrediging en inspiratie geeft, waarmee je andere mensen inspireert.’ Yvonne Burger

Leiderschap door te ploeteren

Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, en daarvoor onder andere wethouder en gedeputeerde, heeft het in zijn masterclasses vaak over leiderschap: ‘Daarin bespreek ik drie items:

  • Ten eerste dat je ambitie en visie moet hebben, maar niet te veel want je moet ook openstaan voor de visie van anderen.
  • Ten tweede moet je je netwerk kunnen sturen, beheersen en kunnen verbinden, elkaars taal kunnen spreken.
  • Ten derde is het ploeteren, een competentie die zowel ingenieurs als procesmensen moeten hebben.’

Volgens hem is het bij dat laatste punt zoeken naar balans: ‘soms hebben ingenieurs dat [ploeteren] te veel, terwijl je ook zijpaden moet kunnen bewandelen. Het manco van pure procesmensen is dat ze nooit van A naar B komen maar wel hun maandelijkse factuur trouwhartig doen uitgaan, als enige output.”

Modern leiderschap

Geert Teisman, hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft het over modern leiderschap of complexity leadership, waarin je twee werelden die nogal verschillende eisen stellen, met elkaar moet zien te verzoenen: ‘een groot onderdeel van het vraagstuk van programmamanagers en projectleiders van deze tijd, is de kunst om een horizontale manier van resultaat boeken te combineren met het verticale ‘doen wat is afgesproken’.’

Die spagaat kwam vaker aan bod, ook bijvoorbeeld bij André Dorée, waarbij het ging over interne protocollen, processen en eisen van moederorganisaties die projectmanagers in de weg kunnen zitten.

Webinar

In het webinar op 13 februari vertelt projectmanager Benny Nieswaag van Rijkswaterstaat, een transformationele leider bij uitstek, over zijn manier van leidinggeven, waarbij zijn collega’s aan het woord komen op video. Benny geeft leiding in verschillende projecten, momenteel A9 Badhoevedorp Holendrecht van Schiphol-Amsterdam-Almere, eerst samen met het project Combiplan Nijverdal, en nu met het programma Renovatie Bruggen. In die tijd heeft hij zijn invulling van leiderschap ontwikkeld waarbij hij streeft naar gezamenlijk succes, naar ‘WE zijn succesvol’ in plaats van ‘IK ben succesvol’.

Samenwerken en verbinden staat hier centraal, dus het is niet alleen relevant voor (project)managers die leidinggeven, maar zeker zo interessant voor mensen die in hun (project)praktijk intensief samenwerken.

Wil je online deelnemen? Meld je dan hier aan.

Reageer

Ook interessant

  • De flexibele kracht van een multiproject: lessen van de Afsluitdijk

Wat doe je als je een aanpak hebt die werkt, maar waarvan je niet zeker weet waarom – laat staan of het ook elders zou kunnen werken? Die vraag stelde het team van Multiproject Afsluitdijk aan Neerlands diep. Twee jaar eerder is daar, middenin de complexiteit van zeven parallelle projecten op één dijk, een multiprojectaanpak […]

lees meer
  • Nieuws
  • Raakvlakprojecten | praktijkonderzoek van Frans van Wegen

Tien jaar geleden werkte Frans van Wegen, projectmanager bij ProRail (voor projecten tussen Amsterdam, Amersfoort en Utrecht), aan de plaatsing van een vier meter hoog geluidsscherm nabij station Naarden-Bussum. Vlak voor de aanbesteding kwam hij in de trein toevallig een collega tegen die hem vertelde dat op dezelfde locatie vier tot vijf sporen zouden worden […]

lees meer
  • Nieuws
  • Informatieoverdracht van project naar beheer | praktijkonderzoek van Christiaan Caan

In grote infrastructurele projecten draait alles om deadlines, oplevermomenten en zichtbare resultaten. Maar er is één stap die vaak stilletjes naar de achtergrond verdwijnt: de overdracht van informatie van project naar beheer. Zonde, want juist dáár ligt een sleutel tot langdurige veiligheid, kwaliteit én vertrouwen. Wat als we die stap niet langer als sluitstuk zien, […]

lees meer