Alumni blijven elkaar ontmoeten in coronatijden: ‘Het gevoel van het kernprogramma was in no time terug’

  • 29 maart 2021
  • Noel Houben

Het leren bij Neerlands diep houdt nooit op. Deelnemers aan Nd Brug, Nd Kern en Nd Top blijven elkaar ontmoeten en inspireren na afloop van deze individuele leerprogramma’s. Dat zo’n alumnibijeenkomst ook zinvol is in coronatijden ervaarden de deelnemers aan Nd Kern 2016-2018 begin dit jaar.

Organisatoren Roland Jansen en Bartele Kiestra van ProRail hadden fraaie plannen klaarliggen voor de jaarlijkse alumnibijeenkomst. Maar eind 2020 bleek dat deze in fysieke vorm niet door kon gaan. De coronamaatregelen stonden het niet toe. “We hadden een 24-uursprogramma voorbereid met interessante gastsprekers en volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan”, vertelt Roland. “Mijn eerste reactie toen het niet door kon gaan was: ‘Laten we het een halfjaar uitstellen’. Maar Bartele gaf aan dat het ook in deze tijden belangrijk is om verbinding met elkaar te houden. We hebben daarom gekozen voor een online middagprogramma. Ik was bang dat het door het online karakter zou neerkomen op een veredelde videovergadering. Maar daar was geen sprake van. Het was een hele fijne en waardevolle bijeenkomst. Ik ben blij dat we hiervoor hebben gekozen.” Bartele knikt instemmend. “Het gevoel dat we hadden toen we samen het kernprogramma deden was in no time terug. Ook in deze online vorm waren de gesprekken weer mooi.”

Aandacht voor aankloppers

De behoefte om (virtueel) bij elkaar te komen was er bij alle deelnemers van de lichting 2016-2018. Ook Marjan Lont, als programmamanager van Neerlands diep verantwoordelijk voor Nd Kern, was erbij. Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was een workshop van Paul Loomans over tijdsurfen: gezond werken vanuit rust en aandacht. De zenmonnik nam de deelnemers mee langs 7 aanwijzingen om bij werkdruk en stress terug te keren naar warmte en focus. “Die zijn zeker in deze lockdown erg nuttig””, zegt Roland. “Nu werk en privé door het langdurig thuiswerken meer door elkaar lopen, is het zoeken naar de juiste balans. Het is dan nodig om af en toe ‘witjes’, pauzes, in te plannen, vertelde Paul. Bijvoorbeeld een uurtje voor jezelf tussen twee werkafspraken. Deze en andere aanwijzingen zijn trouwens ook in niet-coronatijden nuttig. Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt geregeerd door je agenda en tijdsdruk, dat je wat relaxter wordt? Daar helpt het verhaal van Paul bij.”

“De essentie van het tijdsurfen is dat je zelf kiest, zelf de regie neemt over de dingen die je doet”, schetst Bartele, die Paul Loomans al langer kent. “Belangrijk is dat je bij deze keuze je gevoelsleven betrekt en de dingen die je doet ook met aandacht doet. Dit betekent bijvoorbeeld dat je probeert één ding tegelijk te doen en dit ook afmaakt. ‘Geef volle aandacht aan aankloppers’ vind ik een mooie aanwijzing van Paul. Je wordt dagelijks wel ‘gestoord’ door onverwachte gebeurtenissen en verzoeken. Die aankloppers kun je voor je gemoedsrust beter niet wegduwen, maar 100% aandacht geven. Nadat je eerst even hebt afgerond waarmee je bezig was.”

Snel de diepte in

Er was tijdens de online bijeenkomst verder ruimte voor het delen van lief en leed van de deelnemers. Dit kon gaan over carrièreveranderingen, maar ook over de gezondheid en andere privézaken. Ten slotte deelden de deelnemers in subgroepjes met elkaar hoe ze de kennis die ze hebben opgedaan binnen Nd Kern toepassen in het dagelijks werk en leven. “Dat is inspirerend en helpt om te revitaliseren wat we hebben geleerd”, zegt Roland. “Want als je niet uitkijkt, verdwijnen sommige nuttige tools uit die mooie gereedschapskist van het kernprogramma uit je blikveld.”

“Tijdens Nd Kern is er in de intensieve sessies binnen het programma een mooie vertrouwensband ontstaan”, brengt Bartele in. “De deelnemers aan onze lichting weten soms misschien wel meer van elkaar dan in vriendschappen het geval is. Daardoor kunnen we snel weer samen de diepte in. Ook als de bijeenkomst online plaatsvindt.”

Alternatieve aanpakken aanreiken

Wat in het vat zit, verzuurt niet. De 24-uurs alumnibijeenkomst die Roland en Bartele hadden voorbereid staat nu voor januari 2022 op de agenda. Het programma zal een mix van vak- en persoonlijke ontwikkeling zijn, net zoals die er tijdens het kernprogramma was. Daarna nemen twee andere deelnemers aan Nd Kern 2016-2018 het stokje over. Sowieso beperken de onderlinge contacten zich niet tot de jaarlijkse bijeenkomsten. “Ik bel wel eens een collega bij bijvoorbeeld Rijkswaterstaat die ik door het kernprogramma heb leren kennen om te vragen hoe die een bepaald probleem heeft getackeld”, geeft Roland een voorbeeld. “Omgekeerd gebeurt hetzelfde. Een voordeel van een intensief programma met deelnemers van veel organisaties is dat je er een gevarieerd netwerk aan overhoudt.” “Daarnaast zitten we allebei in een intervisiegroepje met in totaal 6 deelnemers dat is voortgekomen uit Nd Kern”, vult Bartele aan. “We komen 3 tot 4 keer per jaar samen en houden elkaar dan een spiegel voor. Ook proberen we regelmatig nieuwe methodes voor reflectie uit.” “Waarom speelt dit issue bij jou, hoe kun je het anders doen? Over dat soort zaken hebben we het dan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand heel druk is met het beantwoorden van de verkeerde vraag”, legt Roland uit. “De deelnemers aan de intervisiegroep weten heel goed hoe jij in elkaar steekt, maar werken tegelijkertijd in een net wat andere context”, besluit Bartele. “Ze zijn daardoor als geen ander in staat om je alternatieve aanpakken aan te reiken.”

Deze lichting is voorlopig dus nog niet uitgepraat en uitgeleerd. Hopelijk kan dit snel weer in fysieke vorm. Maar ook online is het waardevol. Roland: “De reacties op de mini-enquête na de alumnibijeenkomst waren in ieder geval louter positief.”

Reageer

Ook interessant

  • Anders samenwerken met je stakeholders in de Nd Opgave-impuls

In de Nd Opgave-impuls staat het werken aan een complexe opgave samen met het stakeholderveld centraal. Het programma helpt teams het veld in kaart te brengen, stakeholders uit te nodigen en collectief eigenaarschap te creëren rond een opgave. Vijf teams rondden het programma – tot dan nog de Nd Transitiechallenge – begin van dit jaar […]

lees meer
  • Zuidasdok OVT gespiegeld door collega’s

Station Amsterdam Zuid groeit snel en wordt naar verwachting het op een na grootste station in Amsterdam. Een gezamenlijk programma van Rijkswaterstaat, ProRail en Amsterdam richt zich op het ondergronds brengen van de A10-zuid bij de Zuidas. Het project Zuidasdok is in 2020 omgevormd tot een programma-organisatie met afzonderlijke projectonderdelen. Het eerste project, de OV […]

lees meer
  • Nieuws
  • Er was eens… Nd Teams 2024

De laven sliepen nog, Holle Bolle Gijs had zijn buik nog vol. De Efteling lag er nog stil bij toen een Arabische poortwachter op de vroege morgen de deelnemers van Nd Teams 2024 naar hun bestemming begeleidde. Sommigen konden hun bijna kinderlijke enthousiasme niet bedwingen. En terecht. Hoe vaak komt het nou voor dat je […]

lees meer