De Nd Sociëteit: ‘Een serie van online inspiratie- en netwerkbijeenkomsten’

  • 08 juli 2021
  • Saskia Kemperman

De Nd Sociëteit is de virtuele ontmoetingsplek van Neerlands diep. In mei 2020 opende de online Nd Sociëteit voor het eerst haar deuren, als alternatief voor de fysieke netwerkbijeenkomsten. Projectmanagers kunnen elkaar op deze manier in de bijzondere coronatijd blijven ontmoeten. In een tijdsbestek van circa een uur worden deelnemers op een energieke en interactieve wijze geprikkeld over een aansprekend thema.

‘Corona is de aanjager geweest voor de organisatie van de Nd Sociëteit. We wilden het Neerlands diep-netwerk, ondanks de beperkingen, mooie activiteiten blijven bieden. En dat is met de Nd Sociëteit gelukt. De diversiteit aan thema’s en sprekers trok een interessante mix van deelnemers aan. Bekende gezichten die meerdere sessies terugkeerden, maar ook steeds nieuwe gezichten die aansloten vanuit interesse in een specifiek thema. Dit leverde mooie inzichten en prikkelende gesprekken op.’ aldus programmamanager Janine van Oosten.

Tijdens de verschillende bijeenkomsten gingen we onder leiding van diverse gastsprekers in gesprek over thema’s als leiderschap, de kracht van de trage vraag en sprak bio-hacker en sportcoach Sylvain Gaspersz over wat omgeving, lichaam en ademhaling ons vertellen over immuun-functies. Ook gingen deelnemers op online expeditie langs een route vol innovatieve manieren om online samen te werken, kennis over te brengen en de aandacht online vast te houden. We kwamen in beweging met aikido vanaf onze bureaustoel, spraken over de balans tussen veiligheid en privacy en ontdekten wat de impact van cameracontact was tijdens een digitaal overleg.

Karin van Helmond van ProRail nam onder andere deel aan de online expeditie van de Nd Sociëteit: “Uit deze sessie haal ik dat goede voorbereiding erg belangrijk is en dat vraagt een andere manier van werken. We zijn aan het begin van de corona-crisis echt digitaal in het diepe gegooid. Tijdens deze sessie was het heel inspirerend om te zien wat er allemaal mogelijk is. En daardoor ben ik nog meer overtuigd geraakt dat er meer in geïnvesteerd moet worden; in opleiden, in technologie, in tools, maar vooral ook in tijd om digitaal samenwerken tot een succes te maken.”

Het leiden van en deelnemen aan online bijeenkomsten

Arjan Kindermans (acteur, moderator en trainer) nam de laatste sessie vóór de zomervakantie over het ontwerpen en leiden van online bijeenkomsten voor zijn rekening. Arjan, ook regelmatig aanwezig als trainer bij Nd Brug, ging tijdens een interactieve sessie met de deelnemers in gesprek over de tips & tricks voor het leiden van en deelnemen aan online bijeenkomsten. Arjan startte door elke deelnemer die binnenkwam persoonlijk welkom te heten, even laten zien dat mensen gezien worden. Later in de sessie vroeg hij elke deelnemer iets over zichzelf te vertellen met behulp van een item dat in de directe omgeving te vinden was.  Een mooie manier om even een kort persoonlijk woordje van iedereen te horen. Arjan geeft jullie graag nog een tip: ‘In de sessie hebben we het gehad over hoe belangrijk het is om deelnemers aan een bijeenkomst vaak (bijvoorbeeld elke 5 minuten) een vraag te stellen, hoe onbenullig ook, omdat mensen dan ‘aan’ blijven staan. Mijn tip is om alle denkbare antwoorden die je krijgt op al je vragen dankbaar te ontvangen, ook al krijg je antwoorden waar je het niet mee eens bent of die je slecht uitkomen. Wees vooral gul met je waardering naar mensen over dat ze reageren. Misschien doe je dit al, maar mocht dat niet zo zijn dan zul je zien dat je bijeenkomsten er (nog) energieker en interactiever door worden!’

Nieuwsgierig geworden? De volgende editie van de Nd Sociëteit vindt in het najaar van 2021 plaats, zodra de datum bekend is vind je deze op onze website. Heb je een thema dat je graag wil inbrengen of vragen over deze bijeenkomsten, neem dan contact op met programmamanager Janine van Oosten (janine@neerlandsdiep.nl).

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Nd Zomergast 2022: Innoveren in de praktijk

Niet één, maar meerdere zomergasten vulden het programma van Nd Zomergast afgelopen donderdag. Op ‘het toneel’ van NEXT Delft werden we onder begeleiding van Janine van Oosten (Neerlands diep) meegenomen langs verschillende casussen waar geïnnoveerd wordt in de praktijk. Een belangrijk thema waar nog veel te leren valt bleek bij deze enerverende bijeenkomst.

lees meer
  • Waardeer het kritische geluid bij innovatieve projecten

  Soms loopt een project niet zoals het was beoogd. Daar kan de digitalisering een flinke rol in spelen. Vooral wanneer de ontwikkelingen snel gaan en de organisatie er nog niet helemaal op is ingespeeld. Hoe weet je wanneer er ingegrepen moet worden? Want het is niet altijd duidelijk dat er een probleem is. Hiervoor […]

lees meer
  • Verslag Nd Teams 2022 – Memory of the Future

  De glazenbol om in de toekomst te kijken bestaat nog niet. Maar de teams die dit jaar meededen aan Nd Teams 2022 kregen wel de kans om een eigen toekomstscenario te maken. Die kans grepen de aanwezige teams met beide handen aan op 21 april in de industriële omgeving van DeFabrique in Utrecht. Scenariodenker […]

lees meer