De Nd Sociëteit: ‘Een serie van online inspiratie- en netwerkbijeenkomsten’

  • 08 juli 2021
  • Saskia Kemperman

De Nd Sociëteit is de virtuele ontmoetingsplek van Neerlands diep. In mei 2020 opende de online Nd Sociëteit voor het eerst haar deuren, als alternatief voor de fysieke netwerkbijeenkomsten. Projectmanagers kunnen elkaar op deze manier in de bijzondere coronatijd blijven ontmoeten. In een tijdsbestek van circa een uur worden deelnemers op een energieke en interactieve wijze geprikkeld over een aansprekend thema.

‘Corona is de aanjager geweest voor de organisatie van de Nd Sociëteit. We wilden het Neerlands diep-netwerk, ondanks de beperkingen, mooie activiteiten blijven bieden. En dat is met de Nd Sociëteit gelukt. De diversiteit aan thema’s en sprekers trok een interessante mix van deelnemers aan. Bekende gezichten die meerdere sessies terugkeerden, maar ook steeds nieuwe gezichten die aansloten vanuit interesse in een specifiek thema. Dit leverde mooie inzichten en prikkelende gesprekken op.’ aldus programmamanager Janine van Oosten.

Tijdens de verschillende bijeenkomsten gingen we onder leiding van diverse gastsprekers in gesprek over thema’s als leiderschap, de kracht van de trage vraag en sprak bio-hacker en sportcoach Sylvain Gaspersz over wat omgeving, lichaam en ademhaling ons vertellen over immuun-functies. Ook gingen deelnemers op online expeditie langs een route vol innovatieve manieren om online samen te werken, kennis over te brengen en de aandacht online vast te houden. We kwamen in beweging met aikido vanaf onze bureaustoel, spraken over de balans tussen veiligheid en privacy en ontdekten wat de impact van cameracontact was tijdens een digitaal overleg.

Karin van Helmond van ProRail nam onder andere deel aan de online expeditie van de Nd Sociëteit: “Uit deze sessie haal ik dat goede voorbereiding erg belangrijk is en dat vraagt een andere manier van werken. We zijn aan het begin van de corona-crisis echt digitaal in het diepe gegooid. Tijdens deze sessie was het heel inspirerend om te zien wat er allemaal mogelijk is. En daardoor ben ik nog meer overtuigd geraakt dat er meer in geïnvesteerd moet worden; in opleiden, in technologie, in tools, maar vooral ook in tijd om digitaal samenwerken tot een succes te maken.”

Het leiden van en deelnemen aan online bijeenkomsten

Arjan Kindermans (acteur, moderator en trainer) nam de laatste sessie vóór de zomervakantie over het ontwerpen en leiden van online bijeenkomsten voor zijn rekening. Arjan, ook regelmatig aanwezig als trainer bij Nd Brug, ging tijdens een interactieve sessie met de deelnemers in gesprek over de tips & tricks voor het leiden van en deelnemen aan online bijeenkomsten. Arjan startte door elke deelnemer die binnenkwam persoonlijk welkom te heten, even laten zien dat mensen gezien worden. Later in de sessie vroeg hij elke deelnemer iets over zichzelf te vertellen met behulp van een item dat in de directe omgeving te vinden was.  Een mooie manier om even een kort persoonlijk woordje van iedereen te horen. Arjan geeft jullie graag nog een tip: ‘In de sessie hebben we het gehad over hoe belangrijk het is om deelnemers aan een bijeenkomst vaak (bijvoorbeeld elke 5 minuten) een vraag te stellen, hoe onbenullig ook, omdat mensen dan ‘aan’ blijven staan. Mijn tip is om alle denkbare antwoorden die je krijgt op al je vragen dankbaar te ontvangen, ook al krijg je antwoorden waar je het niet mee eens bent of die je slecht uitkomen. Wees vooral gul met je waardering naar mensen over dat ze reageren. Misschien doe je dit al, maar mocht dat niet zo zijn dan zul je zien dat je bijeenkomsten er (nog) energieker en interactiever door worden!’

Nieuwsgierig geworden? De volgende editie van de Nd Sociëteit vindt in het najaar van 2021 plaats, zodra de datum bekend is vind je deze op onze website. Heb je een thema dat je graag wil inbrengen of vragen over deze bijeenkomsten, neem dan contact op met programmamanager Janine van Oosten (janine@neerlandsdiep.nl).

Reageer

Ook interessant

  • Nieuws
  • Nd Alliantieleren: hoe maak je een alliantie succesvol?

Gedurende anderhalf jaar heeft Neerlands diep, onder de naam Nd Alliantieleren, vier alliantieteams begeleid. Nd Alliantieleren is een variant op Nd Teamleren, maar dan specifiek voor alliantieteams. Aan de vooravond van de start van dit programma hebben we in co-creatie met een aantal deelnemers twee doelen geformuleerd: van elkaar leren om inzicht te krijgen hoe […]

lees meer
  • Nieuws
  • Neerlands diep organiseert weer fysieke bijeenkomsten: ‘Het voelde als koeien die de wei in mogen.’

Neerlands diep kreeg in mei van zijn partnerorganisaties toestemming om weer enkele fysieke bijeenkomsten te organiseren. Projectmanagers Marjoke Hoeve en Guus Holtring vertellen hoe het was om de andere deelnemers weer ‘live’ te ontmoeten en blikken vooruit naar de mogelijkheden van hybride werken.

lees meer
  • Nieuws
  • Certificaatuitreiking Nd Brug 15: Geslaagde zoektocht naar rust en balans

De 17 deelnemers aan Nd Brug 15 ontvangen op donderdag 22 april hun certificaat. Ongepland zijn ze pioniers, omdat een groot deel van hun leerprogramma online plaatsvond. De certificaatuitreiking laat zien dat ook een online bijeenkomst warm, persoonlijk, leuk en inspirerend kan zijn.

lees meer