Informatie en Communicatietechnologie (ICT) vormt een essentiële schakel in het succesvol opleveren van complexe bouw- en infraprojecten. In het slechtste geval geeft het risico’s en vertragingen. Dat was onder meer te zien bij de A2 tunnel bij Utrecht of de Combitunnel in Nijverdal. Maar ICT biedt ook kansen en “is meer dan software voor de bediening van tunnels en sluizen” zei Guus Pieters al in een eerder interview. Hoe beheersen projectmanagers de ICT-vraagstukken binnen een project? De Raad van Toezicht vroeg Neerlands diep om deze vraag uit te werken. We starten met een nieuw ICT leerprogramma dat naast de programma’s Brug, Kern en Top gaat lopen.
Op 21 juni begint een eerste groep deelnemers met de pilot van het nieuwe programma: ‘Projectmanagement & ICT’. Guus Pieters: “Een deel van dit programma ontwikkelen we in samenwerking met ICT-experts. Voor het andere deel zijn de eerste deelnemers mede-ontwikkelaars. De centrale vraag luidt: Hoe kunnen wij het vak projectmanagement opnieuw uitvinden met ICT bovenaan de agenda?”
Nieuwe eisen
Uit onderzoek van Neerlands diep blijkt dat het managen en beheersen van de ICT component in projecten hele andere vaardigheden vraagt dan het managen van het civiele gedeelte. “De werkelijke verandering die ik nu steeds meer zie, gaat over de integratie van mensen en organisaties en het gezamenlijke doel dat zij vooraf voor ogen hebben,” zei manager Systeemintegratie, Thijs van Steen van project Noord/Zuidlijn hierover in een eerder interview met Neerlands diep. Daarom ziet hij een verschuiving van een taakgerichte aanpak naar een meer integrale aanpak.
Top of mind
“Een projectmanager hoeft geen ICT-specialist te worden, maar het thema moet wel ‘top of mind’ zijn,” zegt Guus. “Het nieuwe leerprogramma zal dus vooral gaan over de vraag: hoe integreer ik ICT in mijn project? We bereiden nu samen met een groep specialisten het leertraject voor. Vanaf maart gaan we met hen alle nieuwe, relevante informatie- en communicatietechnologieën voor onze sector bekijken. Zo gaan we op werkbezoek naar de RDM Campus in Rotterdam waar geëxperimenteerd wordt met robots en drones. Ook duiken we in onderwerpen als de zelfrijdende auto, digitale areaalgegevens en ‘datamining’.”
Spiegels en lessen
“We leren ook veel over ICT in grote projecten dankzij ICT-Spiegels,” vertelt Guus. Dat ICT ook kansen en succesverhalen kan opleveren kwam naar voren uit de ICT-Spiegel bij Spoorzone Delft . Dit project werd ‘gespiegeld’ door collega’s uit andere grote bouw- en infraprojecten. De lessen die dit opleverde worden geïntegreerd in het nieuwe programma ‘Projectmanagement & ICT’. Guus: “ We gebruiken ook de ‘lessons learned’ van A4 Delft-Schiedam, de Maascentrale bij de Maaswerken en het Centrum voor Ondergronds Bouwen.”
Deelname pilot kosteloos
Geïnteresseerde en gemotiveerde alumni van Top, Brug, of Kern kunnen zich opgeven voor een plek in het nieuwe ICT-programma. Tussen juni 2016 en maart 2017 komen zij vijf dagen bij elkaar. Guus: “Onze Raad van Toezicht onderkent het belang van ICT-kennis voor hun eigen organisaties nu en in de toekomst. Ze zien het aandeel van ICT in hun projecten alleen maar groeien. Ze willen dat projectmanagers hun kennis over dit onderwerp vergroten zodat we in de toekomst projecten binnen tijd, budget, scope en met werkende ICT- en beveiligingssystemen succesvol opleveren. De Raad van Toezicht investeert in dit programma en deelname aan de pilot is daarom kosteloos.”
Paar plaatsen vrij
Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor projectmanagers die ICT als een kans zien voor een succesvolle oplevering van hun projecten. Zij mogen eigen ICT-kwesties, dilemma’s en cases inbrengen. Wat kunnen zij verder verwachten? Guus: “Veel informatie, ervaren, doen, reflecteren en dialoog. Ook gaan we veel online werken ter voorbereiding op de sessies, met inspirerende en informatieve filmpjes, bijvoorbeeld over het ‘internet of things.’ Op die manier beginnen we met meer bagage aan de dag.”