De derde editie van de Nd Duurzaamheidschallenge staat voor de deur. Daarover lees je snel meer. Maar wat levert deelname aan dit intensieve, half jaar durende programma eigenlijk op? Pioniers Waldo Molendijk en Fernand Hoogeveen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) lichten een tipje van de sluier op
Contractmanager Waldo en coördinator duurzaam opdrachtgeverschap Fernand deden met project Sterke Lekdijk in 2019 mee aan de eerste Nd Duurzaamheidschallenge. Dit ontwikkeltraject van Neerlands diep helpt om de verduurzaming van projecten te versnellen. Nu, anderhalf jaar later, vragen we Waldo en Fernand naar hun indrukken én de effecten van de challenge. Het in de keuken kijken bij en sparren met collega’s van andere organisaties was voor beiden een belangrijke drijfveer om zich aan te melden. “Wij wilden onze ideeën graag toetsen bij deelnemers die bij andere overheden aan vergelijkbare opgaven werkten”, zegt Fernand. “Een andere doelstelling was het krijgen van handvatten hoe we kunnen omgaan met onder meer culturele belemmeringen. De ambtelijke leiding en het bestuur van De Stichtse Rijnlanden zijn heel duurzaamheidsminded. Maar in de bredere waterschapswereld hoor ik nog vaak dat duurzaamheid en innovatie leiden tot kostenstijgingen. Terwijl er tal van voorbeelden zijn van projecten die duurzamer werden voor hetzelfde of zelfs minder geld.”
“Bij de waterschappen ligt het accent sterk op veiligheid”, vult Waldo aan. “Terecht natuurlijk. Maar er is geen enkele reden waarom een project niet veilig én duurzaam én innovatief kan zijn. Het is waar dat innovatie soms eerst om een investering vraagt. Maar zeker bij innovaties op het gebied van duurzaamheid zijn er subsidieregelingen waarop je een beroep kunt doen. Daarmee kun je deze extra kosten dekken. Bovendien kunnen we binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma innovaties bij één project goed beschikbaar maken voor andere projecten. Daar profiteert de hele sector van.”