12 teams startten in maart 2021 aan het nieuwe online teamtraject Nd Programmaleren. Het doel: van en met elkaar leren en een boost geven aan programmatisch werken. Diezelfde maand lieten we teams van Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam aan het woord over hun deelname en eerste indrukken. Halverwege Nd Programmaleren richten we het vizier op een ander team: het Programma voor Multifunctionele Daken van de gemeente Rotterdam. Waar houden zij zich mee bezig? En wat heeft Nd Programmaleren hen tot nu toe gebracht?
Rotterdam heeft ruim 18 km2 aan platte daken. Die ruimte wil de groeiende stad beter benutten om leefbaar, gezond, bereikbaar en aantrekkelijk te blijven. Op de grond is ruimte immers schaars en duur. Vandaar dat Rotterdam al in 2008 startte met een dakenprogramma. Daarin lag het accent aanvankelijk op het vasthouden van water bij hevige neerslag, om zo het rioolstelsel te ontzien. Maar zeker met de start van het Programma voor Multifunctionele Daken in 2019 is de blik breder geworden. Rotterdam streeft naar slimme combinaties van functies op de daken. Naast waterberging (blauwe daken) is er bijvoorbeeld ook aandacht voor het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen en wind (gele daken), woningbouw (paarse daken), het verbouwen van groente en fruit (groene daken) en het verpozen in parken (rode daken). En dit is slechts een greep uit de functies die de Maasstad op de daken realiseert.
De inspanningen hebben resultaat. In 2020 was er al 430.100 m2 groen dak en lagen er 207.500 zonnepanelen op de Rotterdamse daken. Er zijn aansprekende voorbeelden als de DakAkker (grootste openlucht dakboerderij in Nederland) en een daktuin met berken en een restaurant op Depot Boijmans Van Beuningen. Maar ook bedrijven en VvE’s dragen hun steentje bij. Bijvoorbeeld met daktuinen die ook zorgen voor waterberging en waarop duurzame energie wordt opgewekt. Tijdens het Eurovisie Songfestival eind mei waren wat indrukwekkende staaltjes van de Rotterdamse dakendrift te bewonderen.