In opdracht van Neerlands diep voorganger King heeft professor Joop Koppenjan, samen met collega-onderzoekers van de TU Delft, onderzoek gedaan naar de ideale uitvoeringsopdracht. Dit resulteerde in de publicatie ‘Op zoek naar de ideale uitvoeringsopdracht voor grote projecten’. Dit boekje kan projectmanagers helpen bij de vraag hoe zij een actievere rol kunnen spelen in de totstandkoming van een besluit en welke strategische onderwerpen ze daarbij aan de orde kunnen stellen.
Grote (infra)projecten lopen nog al eens uit de hand. Hoe komt dat? Zouden de beslissingen die daaraan vooraf zijn gegaan beter gefundeerd kunnen worden? En hoe zit het met het spel tussen politiek en uitvoering? Al deze vragen brachten Koppenjan bij het scharnierpunt tussen de chaotische politieke uitgangssituatie en het technische ordentelijke proces van uitvoering: het uitvoeringsbesluit.
Dat besluit wordt geacht de chaos te temmen en te resulteren in een heldere opdracht. Een opdracht die de wisselwerking tussen projectleiders en opdrachtgevers regelt. ‘Als dat zo’n belangrijk moment is, is er dan ook een ideale uitvoeringsopdracht te formuleren?’ vroeg hij zich af. ‘Nee’, is de conclusie van Koppenjan en zijn team. Daarvoor is de werkelijkheid te weerbarstig. Het advies luidt kortgezegd: ‘Ga als opdrachtgever in gesprek met de opdrachtnemer, benoem de dilemma’s die spelen en maak samen project-specifieke, slimme procesafspraken.’
Joop Koppenjan en zijn collega-onderzoekers hebben de projecten Noord/Zuidlijn, Spoorzone Delft, Hanzelijn, Tweede Coentunnel, Ruimte voor de Rivier en Maasvlakte-Vaanplein betrokken bij het onderzoek.
Joop Koppenjan is als hoogleraar bestuurskunde verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onderzoek naar publieke besluitvorming, proces management en publieke dienstverlening. Bauke Steenhuisen en Bertien Broekhans zijn als wetenschappelijke onderzoekers verbonden aan de TU Delft. Rudolf Cremer Eindhoven is programmamanager bij Neerlands diep.